Gyerek

Nem csak a szórakoztatás miatt kellenek képek a könyvbe

Egy vizsgálat azt állapította meg, hogy a mesekönyvekben szereplő illusztrációknak nem elsősorban esztétikai értéke van, hanem jelentősen hozzájárulnak az óvodások meseértéséhez.
2018. Június 11.
Nemcsak szórakoztatás miatt kellenek képek a könyvbe

A kutatásban 41 gyereket vontak be és szemmozgáskövetés segítségével azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a gyerekek emlékezetére az könyvekben található illusztrációk. A kutatásról szóló tanulmány a Journal of Experimental Child Psychology folyóiratban jelent meg.

A kutatást Takács Zsófia Katalin, az ELTE PPK kognitív fejlődés és oktatás kutatócsoport vezetője és Adriana G. Bus (VU University Amsterdam) vezette. Az derült ki a kutatásukból, hogy a meséhez szorosan kapcsolódó illusztrációk hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek jobban megértsék a szöveget.

Azoknál a meséknél, amelyekben volt illusztráció a gyerekek könnyebben és több információt tudtak felidézni, mint a képek nélküli meséknél. A szöveg jobb megértéséhez kevésbé járulnak hozzá azok a mesék, amelyekben az illusztráció nem a mese szövegéhez kapcsolódik.

A szemmozgáskövetési adatok alapján az is elmondható, hogy a gyerekek az illusztrációnak azokra az elemeire figyelnek, amelyeket a narráció éppen elmond a szövegben.

Az illusztrációkat később is csak fokozatosan szabadnak csökkenteni, majd elhagyni, csak a nagyobb gyerekeknél csökken az illusztráció szerepe a szövegértés szempontjából.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Magyar Idők