Gyerek

Nehezen, de semlegesíthetők a gyermekkori problémák

Minél súlyosabb negatív élmények érnek egy gyereket, annál nagyobb az esélye annak, hogy szenvedélybeteggé váljon felnőttként és hogy ő maga is veszélyeztesse a gyerekét.
2019. Június 17.
Nehezen, de semlegesíthetők a gyermekkori problémák

Naponta 16 ezer gyerek hal meg a világban olyan okok miatt, amelyeknek nem kellene megtörténniük: alultápláltság következtében 165 millióan, 250 ezren gyerekkatonaként élnek, fél millió és 1,5 milliárd közé teszik azok számát, akik gyerekként erőszak, kizsákmányolás vagy durva bánásmód áldozatai világszerte. A látencia utóbbi esetben igen nagy, Magyarországon egy felismert gyermek ellen elkövetett erőszakra 25 fel nem ismert jut. Száz szexuális bántalmazásról ötre derül fény, a legtöbb esetben rokon vagy ismerős követi el a szexuális bántalmazást. 2017-ben a prostitúció 396 áldozatának 54 százaléka 18 év alatti volt – idézi a medicalonline.hu Kovács Anna Sárát, az Unicef Magyarország gyermekjogi szakértőjét, aki a Májbetegekért Alapítvány A negatív gyermekkori élmények hatása a szenvedélybetegségek kialakulására és a megelőzés lehetőségei című konferenciáján sorolta a sokkoló adatokat.

A gyermekkori negatív élmények egyértelműen kihatnak a felnőttkorra is. A traumák, az abúzálás, az elhanyagolás azonban nem csupán kihat, hanem betegségekhez, idő előtti halálhoz, szenvedélybetegségek kialakulásához vezet, ráadásul az átéltek továbbadása is jellemzőbb lehet.

A gyerekkori negatív élmények sok esetben halmozódnak, 87% annak a valószínűsége, hogy nem egy, hanem legalább egy másik kategóriába tartozó ACE-t (Adverse Childhood Experience, vagyis ártalmas gyermekkori élmények) is elszenved egy gyerek. Azok pedig, akik halmozottan tapasztalnak meg negatív, traumatikus élményeket több egészségügyi kockázattal rendelkeznek. A négy vagy annál több ACE-t elszenvedők körében – az egy ACE-t sem átélő válaszadókkal összehasonlítva -12,2-szeres volt a kockázata az öngyilkosság elkövetésének, 7,4-szerese az alkoholizmus és 10,3-szorosa a problémás droghasználat kialakulásának, de összefüggést mutattak ki a későbbi diabétesz, vagy a daganatok kialakulásával is. Az ACE-k kultúrától, társadalmi és szociális helyzettől függetlenül mutatták ezt az összefüggést.

A magyar adatok alapján elmondható, hogy mintegy harmincszoros az esélyük a szenvedélybetegségek kialakulására azoknak, akik 6 vagy annál több súlyos negatív gyermekkori élményben részesültek azokhoz képest, akik nem éltek át ilyet. A 6 vagy annál több negatív gyermekkori élmény tizedére csökkentette annak az esélyét, hogy felsőfokú végzettséget szerezzen egy ilyen körülmények között felnőtt gyermek.

A gyermekkorban átélt negatív élmények azonban nem minden esetben vezetnek súlyos következményekhez, létezik pozitív adaptáció. A negatív hatások elkerülésében nagy szerepe van a jó korai anya-gyermek kapcsolatnak, a pozitív iskolai környezetnek, egy gondoskodó, kompetens felnőttel való kapcsolatnak akár a családon kívül is, vagy valamilyen szervezett tevékenységnek, például a sportnak. Bántalmazott gyermekek esetén a társas viszonyok helyett inkább a saját erőforrásoknak, az önkontrollnak, az önértékelésnek lehet nagy ereje.

Persze a prevenció lenne az elsődleges, de a jelzőrendszer nem működik jól attól függetlenül sem, hogy ma nagyon sokak feladat (lenne) a gondok jelzése. És ezen a területen is jellemző a szakemberhiány.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline