Gyerek

Ne dohányozz a gyerek mellett!

Egy kutatás szerint a passzív dohányzás sokkal komolyabb egészségügyi károkat okoz a gyerekeknek, mint azt eddig hittük.
2018. Április 20.
A passzív dohányzás is káros - ne gyújts rá a kicsi mellett

Egy kanadai kutatás szerint azok a kicsik, akiknek a szülei aktív dohányosok, 10 éves korukra szélesebb derékbőséggel és magasabb BMI értékkel rendelkeznek, mint azok a társaik, akiknek a szülei nem cigiztek kiskorukban.

A Montreali Egyetem és a CHU Sainte Justine Kutatói Központ kutatói vizsgálódásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a dohányos szülők gyerekeinek 1,5-2,5 centivel volt szélesebb a derékbőségük a többi gyerekéhez képest. A BMI értékük pedig szintén .48 és 81. ponttal magasabb volt.

A megfigyelt összefüggés legalább annyira jelentős, mint a terhesség alatti dohányzás hatása – mondta Linda Pagani professzor, a kutatás vezetője a Smartparenting.com-nak.

Mivel a mért súlyfelesleg abban a korban alakul ki, amikor a gyerekek általánosságban veszítenek a súlyukból, ez az elenyészőnek tűnő érték is komoly egészségügyi következményekkel járhat hosszú távon.

Kapcsolódó cikkek dohányzás témában: