Gyerek

Nagy baj, ha ennél többször eszel sült krumplit egy héten

Egy európai kutatócsoport eredményei szerint azok, akik heti két alkalomnál többször fogyasztanak sült krumplit, kétszer nagyobb eséllyel halnak meg korán, mint azok, akik nem fogyasztanak ilyen gyakran a kedvelt köretből.
2017. Június 22.

Nagy baj, ha ennél többször eszel sült krumplit egy héten

A Nicola Veronese által vezetett kutatás összesen 4440 negyvenöt és hetvenkilenc év közötti ember étkezési szokásait vizsgálta nyolc éven keresztül. A résztvevők közül 236-an haltak meg a nyolcéves kutatási periódus végére. Az összefüggés meglepő, de igaz: erős kapcsolat van a halálesetek és a sült krumpli rendszeres fogyasztása között. (Fontos megjegyezni, hogy ez még nem jelent egyértelmű ok-okozati kapcsolatot, de utal rá).

A kutatás során a résztvevők kérdőívet töltöttek ki (többek között) azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran esznek sült krumplit. Maga a krumpli gyakori fogyasztása ugyan nem jelentett extra egészségügyi kockázatot, de a sült krumpli heti kettőnél gyakoribb bevitele már egyértelműen problémát jelzett.

“Annyira azért nem vagyunk meglepve. A sült burgonyában rengeteg kalória, só, transzzsír van, ugyanakkor igazi tápanyagtartalma minimális” – fogalmaz Jessica Cording dietetikus. A szakember szerint aki gyakran eszik sült krumplit, az gyakran fogyaszt mellé egyéb gyorsételeket, ami szintén problémás lehet egy bizonyos dózis fölött, hosszútávon.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress