Gyerek

Mit egyen a gyerek nyáron?

Véget ért az iskola és menetrendszerűen megérkezett a nyári kánikula is. A szülők energiájának nagy részét leköti a gyerekek felügyeletének megszervezése, emiatt gyakran a szükségesnél kisebb figyelem jut arra, mit esznek ilyenkor a gyerekek.
2019. Július 09.
Mit egyen a gyerek nyáron?

A hőségriadók idején a közösségi médiában folyamatosan találkozunk olyan posztokkal, amelyek a felelős állattartásra figyelmeztetnek. Ne hagyjuk az állatot az autóban, ne sétáltassuk a felforrósodott aszfalton – ezek fontossága megkérdőjelezhetetlen. Azonban szinte sosem látunk olyan üzenetet, amely arról szólna, mit adjunk ilyenkor a gyerekeknek, hogy nyáron is kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozzanak. A szülők ilyenkor a legtöbb esetben a menzai étkezésekre sem támaszkodhatnak, ezért különösen fontos, hogy odafigyeljenek a gyerekek étkezéseire.

“A nyári meleg, a megváltozott napirend a fiatalok bioritmusát is felborítja, sőt éhségérzetük is csökken a kánikulában. Fizikai aktivitásuk viszont még nőhet is, ami tovább fokozza az amúgy is nagy folyadékigényüket. Emiatt is kell különösen odafigyelni arra, mit kínálunk nekik enni és inni” – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

“Korábbi kutatásaink szerint a gyerekek közel fele nem reggelizik rendszeresen, nyáron pedig a késői ébredés miatt még nagyobb eséllyel marad el a nap legfontosabb étkezése. Már azzal is sokat tehetünk, ha előző este elkészítjük a reggelire szánt szendvicset, például teljes kiőrlésű pékáruból, sok zöldséggel körítve. Odakészíthetünk mellé a hűtőben teát, gyümölcslevet vagy tejet is, hogy már reggel is igyanak a gyerekek. A nagyobbaknak akár az ebéd is elkészíthető előre, amit meg tudnak melegíteni maguknak. Ilyenkor kihasználhatjuk, hogy ők nagyon szeretik a házilag készített ételeket, legalábbis reprezentatív kutatásunkból ez derült ki” – javasolja a szakember.

Az egyszülős családokra az átlagosnál is nagyobb terhet ró a szünidei étkezések megoldása – mondja Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője. Esetükben ugyanis nem osztható meg sem az ételkészítés feladata, sem pedig a felügyelet a szülők között, mindent egyszemélyben kell biztosítaniuk.

“Ilyenkor, a vakáció idején felértékelődik az együtt töltött étkezések szerepe is, ezért azt szoktam javasolni, hogy lehetőleg a vacsorát közösen költsék el, és ekkor kerülhet friss, meleg étel is az asztalra. Ennek testi-lelki szempontból felbecsülhetetlen értéke van a gyermekek fejlődésében. A jobb időkihasználás érdekében a gyereket be lehet vonni a vacsora elkészítésébe: a zöldségek tisztítása, darabolása, a tálalás is lehet játékos feladat, és ilyenkor a tanulást sem veszélyezteti.

A nagyobb, 11-18 éves gyermekek mintegy egyharmada segítséggel, másik egyharmada pedig anélkül is képes valamilyen megoldással ételről gondoskodni saját magának, például bevásárolni boltban, vagy elkészíteni egyszerűbb fogásokat. Ebben viszont a szülő odafigyelése, ismereteinek megosztása mindennél fontosabb. Érdemes például előre megbeszélni a gyerekkel, mit fog venni a boltban magának, így elkerülhető, hogy édességre, nassolnivalóra költse a pénzt a táplálóbb élelmiszerek helyett” – javasolja Nagy Anna.

Nyáron különösen oda kell figyelni arra, hogy eleget igyanak a gyerekek, mert erről hajlamosak megfeledkezni. Szervezetük viszont – az idősekéhez hasonlóan – hajlamos a kiszáradásra, és már néhány százaléknyi folyadékvesztés is okozhat panaszokat, például fejfájást, nyűgösséget, szapora pulzust vagy ájulást.

Antal Emese végezetül jó tippeket is ad, mivel lehet rávenni a gyerekeket az ivásra: “Kutatásaink szerint a gyerekek naponta 2-2,3 liter folyadékot fogyasztanak átlagosan, de nyáron a fokozott hőterhelés miatt ezt akár egy literrel is meg kell növelni. A legjobb szomjoltó nekik is a friss víz, amit érdemes kissé behűteni, mert így szívesebben és többet isznak belőle a gyerekek. Próbáljuk meg változatossá tenni a folyadékbevitelt, kínálhatunk nekik citrommal, uborkával ízesített vizet, gyümölcsleveket. A szörp és a hagyományos, cukros üdítők ugyan nem tilosak, de cukortartalmuk miatt csak kis mennyiségben érdemes belőlük fogyasztani ilyenkor. Kisebb étkezésekre pedig kínálhatjuk őket tejes italokkal, hűvös joghurttal, kefirrel – ezek fontos tápanyagokhoz és plusz folyadékhoz juttatják a fiatal szervezetet.”

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: TÉT Platform Egyesület