Gyerek

Mit csináljunk az ovis gyerekekkel nyáron?

Ha a munkahelyünkön nincs elég szabadságunk, és a nagyszülők sem tudnak besegíteni, akkor alapos fejtörést okozhat, hova tegyük gyermekünket az ovis nyári szünet alatt?
2014. Június 03.

Bár hivatalosan az óvodák csupán 4-5 hétre zárnak be, de a fennmaradó időszakban csupán ügyelet van, ami azt jelenti, hogy összevont csoportokban vigyáznak a kicsikre. Viszont ha gyermekünk ennek a gondolatától is ódzkodik, akkor kezdjük el villámgyorsan szervezni, mivel fogjuk lekötni a figyelmét a vakáció 10 hete alatt!

Táborozni, jaj de jó!

Ovis korban a gyermekek még kicsik az ottalvós táborozáshoz, de már elég nagyok ahhoz, hogy egy nekik tetsző tematikus, egész napot átölelő programcsokor lekösse őket. Szerencsére rengeteg lehetőség közül választhatunk, van úszó-, néptánc-, foci-, rajz-, mese– és ki tudja, hányféle napközis tábor. Tulajdonképpen csak a pénztárcánktól függ, hogy a számtalan opció közül, melyiket választjuk a gyermekünknek.

A napközis táborokat középsős kortól érdemes megfontolni, hiszen a kisebbeknél még előfordulhat, hogy nyűgössé válnak egy számunkra teljesen idegen környezetben. Ezeknek a táboroknak további előnye, hogy nem csak gyermekmegőrzőként funkcionálnak, hanem fejlesztik, gyarapítják gyermekünk képességeit.

Családi napközi, otthon

Ha az otthoni kassza nem teszi lehetővé a többszöri táborozást, akkor a gyermekeink ovis csoporttársainak szüleivel mi magunk is kialakíthatunk egy napközis rendszert. Fogjunk össze 4-5 anyukával, akikkel összeállíthatunk egy közös nyári naptárat.

A napközi lényege, hogy a hét minden egyes napján más szülő vigyáz a négy-öt gyerekre, és találja ki a programot a lurkóknak. Így csak heti egy szabadnapot kell kivennünk, de a gyermekünk felügyelete egész hétre megoldott. A további előnye ennek a családi táborozásnak, hogy minden nap más karakterű szülő alakíthatja a programot, így biztos, hogy a gyerekek egy sportos apukával rengeteget mozognak majd, a zeneszerető anyukával muzsikálnak, és nem fognak unatkozni.

Bandázás a telepen

Ha a munka miatt napközben más vigyáz a gyermekünkre, akkor legalább a késő délutánokat töltsük együtt. Sőt ehhez még az ovis cimborák is betársulhatnak! Hiszen ilyenkor nincs hangulatosabb a hosszú nyáresti “bandázásoknál” a legjobb barátokkal. Ha nem kertes házban lakunk, hanem lakótelepen, vagy társasházas övezetben, akkor szervezzünk közös programokat! A felnőtteket és gyermekeket vegyes csoportba szervező rendezvények roppant népszerűek lehetnek.

Csocsó-, tollaslabda-, ping-pong, vagy focibajnokság, lángosevőverseny, tekekupa, vagy kötélhúzás, szinte mindegy, hogy milyen területen mérjük össze erőinket, a lényeg, hogy együtt legyünk a gyerekekkel. Ők ezekre a vidám közös pillanatokra fognak majd emlékezni felnőttként.

Kapcsolódó cikkeink:

Ötletek a nyári szünetre

Ilyen az ideális nyári napirend

A pihenésről vagy a sok programról szóljon a gyerek nyara?