Gyerek

Mire van szükségük az érzékeny fiúknak?

Az érzékeny fiúk emlékezetetnek rá, hogy a világ túl durva és közben létükkel észrevétlenül lágyabbá teszik. Gyertyák, amik megvilágítják a sötétséget és ha rájuk nézünk, amikor a szemünk megszokja a fényt, egyszerre fogjuk látni a zűrzavart és a reményt.
2017. Október 25.

Ezek a gyermekek teljesen tudatos idegrendszerrel születtek – írja a mother.ly. Mélyen átérzik a dolgokat – a fájdalmat, szeretetet, szomorúságot, örömet. Ijedősek és nem szeretik a szűk ruhákat, vagy zoknikat. Gyakran érzékenyek a szagokra, és észlelik a környezetükben bekövetkezett változásokat. Átérzik mások szenvedését. Gazdag belső életük van és fajsúlyos kérdéseket tesznek fel. Előnyben részesíthetik a csendes játékot, és zavarják a zajos helyek vagy a hirtelen változások.

Viszont egy olyan világban élünk, ahol szégyen érzékeny fiúnak lenni, épp ezért nekünk, szülőknek kell a világtól elhatárolódni, és máshogy viszonyulni a különleges szmélyiségükhöz. A kultúránk még mindig ott tart, hogy a fiúknak keményneknek kell lenniük és el kell nyomniuk érzelmeiket. Emiatt különösen nehéz az érzékeny fiúk élete.

Szerencsére a megfelelő támogatással ezek a fiúk nem csak leküzdhetik kihívásaikat, hanem gyerekekként és felnőttekként is könnyedén boldogulnak.

A jó környezet kulcsfontosságú

Az otthonnak az érzékeny gyermek biztonságos menedékének kell lennie. Gyorsan kiszúrják a szülők közötti feszültségeket és mélyen megsérülhetnek ha a testvérük leordítja őket. A legjobb amit tehetsz, hogy olyan otthoni légkört teremtesz amely meleg, megnyugtató és elfogadó. Ne hagyd, hogy a testvérek szívassák egymást vagy verekedjenek. Próbálj meg egy olyan otthoni kultúrát létrehozni, ahol a család egymásra épül és mindenki támogatja a másikat.

Legyen szoros a kapcsolat

Az anya és a fiú közötti pozitív kötődés fontos minden fiú számára, de különösen fontos az érzékeny fiúknál. A társadalom nem igazán szereti az “anyuci pici fiacskája” srácokat, ami arra késztet minket, hogy idő előtt elkülönüljünk a fiúktól. Pedig egy anyának érzelmileg kapcsolódnia kell érzékeny fiához.

Számos tanácsot fog kapni majd a társaitól, a tanároktól, a médiából, az edzőktől, hogy van valami baj vele, hogy be kell keményítenie és “embernek” kell lennie, de ott kell lenned a következetes üzenettel, hogy csodálatos és csodálatos ahogy van.

Tanítsd meg neki, hogyan kezelje erős, mély érzelmeit

Egy érzékeny fiú nagyjából 80%-kal mélyebben éli meg a dolgokat az átlagosnál, ezért fontos, hogy megtanítsd neki felismerni az érzéseit és azt, hogyan kell megbirkóznia velük.

Nagyon fontos, hogy egy percig se érezze úgy, hogy furcsa vagy rossz, vagy valami nem okés vele, amiért ilyen mély érzelmei vannak. Fontos, hogy igazoljuk, de ne túlozzuk a tapasztalatait. Például, a validálás: “Tudom, hogy fáj, amikor beütöd a lábujjad. Hozok neked rá jeget “, miközben a túlzás:” Ó, szegénykém! Annyira fáj? Hadd lássam! Ez tényleg nagyon fájdalmasnak tűnik. Látom, miért sírsz! Tényleg fáj, nem igaz?

Tanítsd meg neki, hogy húzzon határvonalat

Az érzékeny gyermekek gyakran perfekcionisták. Gyakran nem elég nekik, ha mindenki boldog körülöttük, és néha túlhajtják magukat, vagy képesek mások érdekeit a maguké elé helyezni. Tanítsd meg nekik, hogy a határok meghúzása nem teszi őket önzővé, és hogy nem baj, ha valami nem tökéletes, attól még lehet szép.

Csak óvatosan

Nehéz nem túlaggódni és túlvédeni ezeket a srácokat. Vékony a választó vonal aközött, hogy mennyit tud kezelni, és anélkül támogatni, hogy elfojtanánk a növekedést. A túlzott védelem rossz üzenetet közvetít – azt jelenti, hogy nem bízol benne.

A legjobb talán amit tehetünk, hogy hiszünk bennük és hagyjuk őket szárnyalni. És elkapjuk, ha zuhannának.

Kapcsolódó cikkeink: