Gyerek

Minden ötödik gyerek szorong a jövő miatt és boldogtalan

Több mint tízezer gyerek részvételével online felmérést készített öt gyerekjogi szervezet: a koronavírus-járvány a bizonytalanság, a stressz felé taszította a gyerekeket, gyakoriak a mentális problémák is.
2021. Február 23.
Minden ötödik gyerek szorong a jövő miatt és boldogtalan (fotó: Getty Images)

Az Európai Bizottság kezdeményezte a felmérést, amit öt gyerekjogi szervezet bonyolított le online. A felmérésből az derül ki, hogy sok gyereknek mentális problémái vannak, sokan boldogtalanok és a többség örülne ha kevesebb házi feladat lenne. A felmérés részben abból a megfontolásból készült, hogy az érintettek véleménye is befolyásolja az Európai Unió Gyermekjogi Stratégiájának és Gyermek-garanciájának alakítását – írja a hvg.hu.

“Ez egy történelmi jelentés, hiszen most először fordul elő, hogy ennyi gyermek és fiatal alakíthatja közvetlenül az EU politikáját. A jelentés egy igen fontos időszakban született meg, mert a gyerekek viselik a Covid-19-járvány pszichológiai és gyakorlati következményeit, és a következő években alkalmazkodniuk kell egy új valósághoz. Ez az ő jövőjük, így a véleményüknek is tükröződnie kell az EU döntéseiben – mondták az UNICEF, a ChildFund Alliance, az Eurochild, a Save the Children és a World Vision képviselői.

A felmérésben több mint 10 ezer 11-17 év közötti európai és Európán kívüli gyerek vett részt, magyar gyerekek is részt vettek a felmérésben.

A felmérés néhány fontosabb megállapítása az UNICEF közleménye szerint:

  • ötből egy gyerek mondta azt, hogy boldogtalan és szorong a jövő miatt
  • tízből majdnem egy válaszadó gyerek esetében tetten érhetőek mentális problémákra utaló tünetek, a depresszió vagy a szorongás. A felmérésben részt vevő lányok ilyen szempontból sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a fiúk, és az idősebb gyerekek is több problémáról számoltak be mint a fiatalabbak
  • a gyerekek harmada tapasztalt diszkriminációt vagy kirekesztést
  • ez az arány 50 százalékosra nőtt, amikor fogyatékossággal élő, migráns, etnikai kisebbséghez tartozó, vagy a magukat LGBTQ+ közösség tagjaiként azonosító fiatalokat kérdeztek
  • a gyerekek kétharmada boldog az iskolában
  • a válaszadó 17 évesek 80 százaléka érzi úgy, hogy az oktatás nem készíti fel őket a jövőre
  • a gyerekek 62 százalék kevesebb házi feladatot, 57 százalék pedig érdekesebb órákat szeretne. A válaszadók közel harmada szeretné befolyásolni az iskolai tananyagot, például több sport tevékenységgel (33 százalék), a gyerekjogokról való tanulással (31 százalék) és több művészeti tantárggyal (31 százalék)
  • majdnem minden résztvevő hallott már a gyermekjogokról

Forrás: HVG.hu