Gyerek

Minden 4. gyerek analfabétaként fejezi be az általános iskolát

A munkáltatók szeretnék, ha ismét 18 éves korig tartana a tankötelezettség és egységes vizsgához kötnék az általános iskola befejezését, mert minden negyedik gyerek funkcionális analfabétaként kerül ki az iskolából.
2018. Szeptember 24.
A gyerekek negyede funkcionális analfabéta

Az RTL Híradója számolt be arról, hogy a munkaadói szövetség szerint a gyerekek negyede úgy kezdi el a középiskolát, hogy funkcionális analfabéta. A funkcionális analfabéta kifejezés nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem tud olvasni és írni az ember, hanem azt, hogy az írás , olvasás (szövegértés) szintje nem üti meg azt a színvonalat, ami lehetővé tenné az új információk feldolgozását. Ez hátrányosan befolyásolja a személyiség fejlődését, a problémamegoldó képességet is.

A munkaadói szövetség az ijesztő jelenségre, trendre való tekintettel arra kéri a kormányt, hogy állítsa vissza a tankötelezettséget 18 évre, és kötelező vizsgához kötnék az általános iskola befejezését. Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke arról beszélt az RTL-nek, hogy nem szabadna hagyni a gyerekek lemorzsolódását akkor, amikor a munkaerőhiány történelmi rekordokat dönt, minden évben 40-50 ezerrel kevesebben állnak munkába, mint ahányan nyugdíjba mennek.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: HVG.hu