Gyerek

Milyen a jó iskolatáska?

Milyen táskát válasszunk a gyereknek? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe? Fontos kérdés, és korántsem bonyolult a megválaszolása.
2016. Július 01.

Az iskolatáska-kérdés nagyban függ attól, hogy hány éves gyerekre gondolunk. Másmilyen kell egy elsősnek, mint egy gimnazistának, de mi maradjunk a kicsiknél.

Alapszabály, hogy iskolatáskát csak kipróbálás után vegyünk meg. Személyesen a gyerekkel együtt menjünk el az üzletbe, próbálja föl, nézze meg ő is, mi pedig alaposan szemlélődjünk, vizsgáljuk meg a kiszemelt példányt.

Az iskolatáskát a hátán hordja a gyerek, mindkét vállán. Nem egészséges sem az oldaltáska, sem a maga után húzós darabok. A jó iskolatáska ergonomikus kialakítású, erős anyagból van, szivacsos a háta, merev az alja. Nem csúszkál, lehet állítani a vállpántját és illeszkedik a gyermek méreteihez. Iskolatáskánál nem játszik a majd belenő szemlélet. A táskának legyen tartása és nagyon fontos, hogy simuljon rá a gyerek hátára. Az sem árt, ha olyan légáteresztő anyagból készül, ami gátolja, hogy a gyerek beleizzadjon a viselésébe.

Lényeges, hogy elférjenek benne nagyobb alakú könyvek, füzetek. Legyenek benne kisebb rekeszek is. Ne olyat válasszunk, amibe csak egy helyre lehet pakolni, legyenek zsebei akár kívül és belül is.

Az iskolatáska legyen vízálló és strapabíró. Fényvisszaverő csíkok is fontosak lehetnek.

Érdemes azt is végiggondolni, hogy mennyit cipel majd a gyerekünk: súlyban és időben egyaránt. Ha autóval hozzuk-visszük a suliba, akkor túl sokáig nem kell cipekednie. Ha olyan iskolába fog járni, ahol bent tartják a könyveket, akkor nem kell a súly miatt különösen aggódnunk. Ellenkező esetben ha közösségi közlekedéssel jár a gyerekünk, ráadásul naponta hozza-viszi a nehéz könyveket nem szabad sajnálni a pénzt egy drágább és jobb minőségű darabért.

Szakemberek szerint nem a nagy súly az igazán megterhelő a gyermek számára, hanem a válltáska, a féloldalas cipelés. Hogy hány kiló könyv a megterhelő egy adott gyereknek, az nehezebb kérdés, sok múlik azon is, hogy mennyire erős a hátizomzata és persze mekkora a testsúlya.

És végül fontos szempont az is, hogy a gyerek fogja hordani a táskát, tetszenie kell neki is. Vonjuk be az iskolatáska kiválasztásába, esztétikai szempontból ne a mi ízlésünk érvényesüljön.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Tíz tanács elsősök szüleinek
  • Becsengetés
  • Óvodából iskolába: hogyan segíthetjük a gyermekünket?