Gyerek

Milliós büntetést kapott az anya, aki felpofozta a fiát

Egy torinói bíróság kimondta, hogy pofonokkal nem nevelünk.
2021. November 22.
Tilos megütni egy gyereket (Illusztráció: Getty Images)

Háromezer eurós (nagyjából egymillió forintos) bírságra büntetett a torinói bíróság egy anyát, aki felpofozta fiát. Mint az olasz beszámolókból kiderült, a nő nem először bántalmazta gyermekét, egyszer a fiú alsó ajka sérült meg, máskor úgy fellökte, hogy a gyerek lábán három centis seb keletkezett.

A nő a nehéz élethelyzetére hivatkozott, mivel épp válnak a fiú apjával, ügyvédei pedig úgy vélték, pár pofon miatt még nem büntethető a védencük. A bíróságot ez persze nem hatotta meg, és a fegyelmezési eszközökkel való visszaélésnek tekintették az anyai ütlegeléseket. 

Bár a nő fellebbezett az elsőfokú döntés ellen, a jogerős ítéletet kimondó olasz Legfelsőbb Bíróság azonban a fellebbezés elutasítása mellett döntött, hangsúlyozva, hogy a két epizódot “a szülei különválása miatt súlyosan sérült kiskorú sérelmére” követték el, ezért megerősítette édesanyja ítéletét a megállapodás szerinti összeg megfizetésére.

Skóciában már nem is kellett volna ilyen hosszan tárgyalni az ügyet. Ott ugyanis már évekkel ezelőtt törvénnyel tiltották meg a gyermekek bántalmazását: az új rendelkezés alapján bűncselekményt követ el a szülő, aki megüti a gyermekét – ahogyan Magyarországon is.