Gyerek

Mikor vannak státuszvizsgálatok?

A státuszvizsgálatokat meghatározott életkorokban végzik a védőnők. Mikor és miért van szükség a vizsgálatokra?
2016. Június 17.

2009-től megváltozott a korábbi évek gyakorlata és az új rendelet értelmében életkorhoz kötött szűrővizsgálatra kell jelentkezni minden családnak a védőnőnél. A státuszvizsgálatokat betegségek megelőzőse, a korai felismerés és a gyermek fejlődésének nyomon követésére végzik. A státuszvizsgálaton kötelező részt venni, megjelenni.

Általában a szülőnek kell bejelentkeznie a területileg illetékes védőnőnél és időpontot kérni tőle a vizsgálatra. Hallottunk már olyan védőnői rendszerről is, ahol telefonon vagy levélben értesítik a szülőket az esedékes vizsgálatról, de kétség kívül ez a ritkább eset, ne várjunk rá, jelentkezzünk mi! Annál is inkább, mert a vizsgálat elmulasztása a gyermek elhanyagolásának számít és akár jogi úton kötelezhető a szűrővizsgálat pótlása.

Mikor vannak a vizsgálatok?

A státuszvizsgálatokat meghatározott életkorokban: 1 hónaposan, 3 hónaposan, 6 hónaposan és a betöltött 1 éves kortól évente egyszer végzik, egészen 6 éves korig.

6 éves kortól (illetve 7 éves kortól, ha a gyermek akkor kerül az iskolába) az iskolai védőnő készíti el az iskola orvossal együtt, meghatározott időközönként az oktatási intézményben.

Miért kerül sor a vizsgálatokra?

A szűrővizsgálatok segítségével nyomon követhető a gyerekek fejlődése, egészségi állapota, és ami különösen fontos, megelőzhetőek komolyabb problémák a korai felismerés eszközeivel.

Szülőként teljesebb képet kaphatnak gyermekük testi-lelki fejlődéséről szakemberek által. A státuszvizsgálat remek alkalom arra, hogy feltehessék esetleges aktuális kérdéseiket a gyermekkel kapcsolatosan. A vizsgálat során nem történik semmi fájdalmas.

Bár igaz, hogy a gyerekek eltérő ütemben fejlődnek, de azért vannak olyan életkori sajátosságok, amelyek mindenkire jellemzőek. (Hogy csak egy példát említsünk: a járás megtanulásának felső határa a 18 hónapos kor. Ha az egyik gyerek már 11 hónapos jár, az ugyanannyira jó, minthogy a másik ugyanezt 14 hónaposan kezdi el. De az a gyermek, akik 20 hónapos és még mindig mászva közlekedik, nála érdemes szakemberhez fordulni.)

A védőnő az alábbi méréseket végzi a státuszvizsgálatok alkalmával:

  • Testi fejlődés vizsgálata: testtömeg-, testhossz-, mellkaskörfogat-, fejkörfogat mérése, a fejlődés és a tápláltsági állapot értékelése hazai standardok szerint.
  • Pszichomotoros és mentális fejlődés vizsgálata.
  • Az érzékszervek működésének vizsgálata: látás vizsgálata, hallás és beszédfejlődés vizsgálata.
  • A tanácsadáson az 1, 3, 6 hónapos, valamint 1, 2 éves gyermeknél súly, testhossz, fejkörfogat, mellkörfogat mérése és a fejlődésével kapcsolatos kérdőív kitöltése történik.

    A 3, 4, 5, 6 éves gyerekeknél ezek a vizsgálatok kiegészülnek még a látás, hallás mérésével.

    A szűréseket a gyermek háziorvossal párhuzamosan szokták végezni, de a védőnői státuszvizsgálat megelőzi az orvosi vizsgálatot.

    A státuszvizsgálat dokumentálásra kerül a gyermek egészségügyi könyvében, amelyet a szülőnek kell megőriznie és minden vizsgálatra magával vinnie.

    Kapcsolódó cikkeink:

    Táplálkozás és várandósgondozás: kulcspozícióban a védőnők

    Mitől véd a védőnő?

    Hogy beszéljünk az orvossal?