Gyerek

Mikor oltassunk hepatitisz ellen?

A hepatitis világnapja nemrégiben volt, ennek apropóján érdemes átnézni, mi is ez a vírusos fertőzés, milyen típusai vannak és mikor érdemes oltatni.
2018. Július 29.
Mikor oltassunk hepatitisz ellen?

Nemrég volt a hepatitis világnapja, a vírus okozta májgyulladásról és a betegség elleni oltásról dr. Schandl László, a Duna Medical Center belgyógyásza szedte össze a legfontosabb tudnivalókat, amit a pharmaonline-on olvashatunk.

A hepatitis egy vírusos fertőzés, amelynek nyomán májgyulladás lép fel. A hepatitist okozó vírusnak több fajtája létezik, a vírus típusától függ a terjedés módja, a betegség lefolyása, kockázata és az esetleges megelőzés is. Védőoltás ma a hepatitisz A és a hepatitisz B fertőzésekre van, a hepatitisz C-re gyógyszeres terápia alkalmazható.

Hepatitisz A

A hepatitisz A a gyomor-bél rendszer útján terjed, elsősorban a szennyezett víz vagy étel által fertőződhetünk meg. Akkor javasolják a hepatitisz A elleni oltást, ha külföldre utazunk, főleg, ha tengerparti helyre.

A megelőzésben fontos, hogy ha külföldön vagyunk, akkor jól válasszunk éttermet higiéniás szempontból. Jól átsütött ételeket együnk, kerüljük a nyers húsokat, a tengeri herkentyűket, palackozott vizet igyunk és ne fogyasszunk jégkockát sem (mert az csapvízből készül). Gyerekeket 12 hónapos kortól lehet beoltatni hepatitisz A ellen.

A hepatitisz A tünetei

A hepatitisz A májgyulladás sokszor tünetmentes, de előfordulhat láz, fáradékonyság, ízületi fájdalom, sárgaság, étvágytalanság, sötét vizelet, világos széklet, bőrviszketés.

Hepatitisz B

A hepatitisz B vírus vérrel illetve testnedvekkel terjed: elsősorban egészségügyi beavatkozás során vagy szexuális úton, de egy apró bőrsérülésen keresztül is megfertőződhetünk. Gyerekek esetében az oltás akár 1 éves kortól kérhető, külföldi utazás, vagy veszélyeztetett gyermek részére.

Ha olyan külföldi országba utazunk, ahol a fertőzés veszélye magasabb, akkor érdemes beoltatni magunkat. (Kötelező védőoltás az általános iskolák 7.osztályában – a szerk.)

Veszélyeztetett csoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók, ezért az ő esetükben a védőoltás kötelező, és a védettségi szintet is gyakran kell ellenőrizni. A hepatitisz B-t hordozó kismama gyermeke is fertőzött lesz, ha a születést követően az újszülött nem részesül védőoltásban, ezért a terhesgondozás során a minden esetben szükséges az erre irányuló vizsgálat. Hepatitisz B veszélyeztetettek még az intravénás drogfogyasztók, és azok, akik szexuális partnerüket gyakran váltogatják, különösen, ha az együttlét során nem használnak óvszert.

A hepatitisz B tünetei

Hasonlóak a hepatitisz A fertőzés során tapasztaltakhoz, de a lefolyás súlyosabb. Amennyiben a tünetek 6 hónapon túl is fennállnak krónikus májgyulladásról beszélünk, ez az esetek 5-10 százalékára jellemző. A krónikus májbetegség ritkán gyógyul meg, általában élethosszig fennáll, növelve a májzsugor, illetve a májrák kialakulásának kockázatát.

Hepatitisz C

A Hepatitisz C elsősorban vér útján terjed, de nemi úton is el lehet kapni, igaz, ennek kockázata jóval alacsonyabb, mint a hepatitisz B esetében.

A hepatitisz C elsősorban az intravénás kábítószerfogyasztókat veszélyezteti, de a tünetmentes betegek környezetében élők is veszélyeztetettek. Szerencsére napjainkban a szűréseknek köszönhetően az egészségügyi ellátás, pl. vérátömlesztés útján, dialízis kezelés során vagy transzplantációt követően kialakuló fertőződések nem fordulnak elő.

A hepatitisz C tünetei

Az akut fertőzés gyakran tünetmentes, körülbelül a betegek 10%-nál mutatkoznak a májgyulladás tünetei. A betegség azonban 80-90%-ban krónikus májgyulladásba fordul át és a legtöbb esetben csak ebben a stádiumban diagnosztizálják. Ha kezeletlen marad, akkor májrák, májzsugor alakulhat ki. Védőoltással nem lehet megelőzni, de a betegség kezelhető gyógyszeres terápiával.

Kapcsolódó cikkeink hepatitisz témában:

Forrás: PharmaOnline