Gyerek

Mikor mehet közösségbe covid után a gyerek?

Mi történik akkor, ha megfertőződött a gyerekünk, ezt hivatalos teszt is igazolja? Mikor térhet vissza a közösségbe?
2021. November 23.
Mikor mehet közösségbe covid után a gyerek? (fotó: Getty Images)

A járványügyi protokoll célja, hogy ha valaki megfertőződött, akkor ne adja át a fertőzést más gyerekeknek, pedagógusoknak. Néha azonban nem egyszerű eldönteni, hogy mikor mehet vissza a gyerekünk az óvodába, iskolába.

Ha bármilyen, akár enyhe náthás tüneteket produkál egy gyerek, akkor maradjon otthon és ne menjen közösségbe.

A tünetekkel keressük fel a háziorvost, mindenekelőtt telefonon, a házi gyermekorvos fogja eldönteni, milyen lépések szükségesek. Ha enyhe tünetek jelentkeznek a gyermeknél, akkor valószínűleg néhány napos otthoni tartózkodás és megfigyelés szükséges. A betegség diagnózisát mindig az orvos állítja fel, így azt is ő fogja megmondani, hogy enyhe tünetes és egyre javuló állapotú gyermek mikor térhet vissza a közösségbe.

Ha igazolt koronavírus-fertőzött a gyermekünk, akkor 10 nap otthoni karantén vár rá, ami azt jelenti, hogy otthon kell maradnia, nem hagyhatja el az otthonát. A 10 nap a tünetek megjelenésétől számít. A 10 nap letelte után 3 tünetmentes napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a gyermek újra közösségbe mehessen. Csak úgy térhet vissza a gyermek a közösségbe, ha erről az orvosa döntött és erről orvosi igazolást adott.

Fontos, hogy az óvodai, iskolai közösség is értesüljön a tünetek megjelenéséről és az esetleges pozitív tesztről, fertőzöttségről is.

(Cikk forrása: heimpalkorhaz.hu, tasz.hu)