Gyerek

Miért omlanak össze a gyerekek, amikor hazajönnek az iskolából?

A szakértők szerint nem feltétlenül baj, ha a gyerekek az iskolából hazaérve szétesnek.
2022. Április 16.
Oka van, ha a gyerek másképp viselkedik iskola után (Fotó: Getty Images)

Ha átélted már azt, hogy a gyerekeid azonnal szétesnek, miután hazaértek az iskolából, nem vagy egyedül. A szakemberek ezt összeomlásnak nevezik, nem is akármilyennek. “Különösen az iskolából vagy egy más, hasonlóan strukturált környezetből való hazatérésnél tapasztalható”- mondja Dr. Gene Beresin, a Clay Center for Young Healthy Minds ügyvezető igazgatója és a Harvard Medical School pszichiátriaprofesszora a Yahoo Life-nak.

Fontos, hogy ez a jelenség nem tévesztendő össze a dührohammal! “A dührohamok arra szolgálnak, hogy elérjék, amit akarnak, vagy válaszként szolgáljanak egy parancsra vagy elvárásra” -mondja Beresin.

Ez a fajta iskola utáni összeomlás akkor fordulhat elő, ha “a gyerekeket érzelmileg túlterheli az egész” – mondja Christina O’Halloran, PhD, klinikai koordinátor és a Stanford Children’s Health fejlődési viselkedési gyermekgyógyászati szakorvosa.  

A sírás vagy nyafogás mellett a kisebb gyerekek “haragot és agressziót mutathatnak, tárgyakat dobálnak, sikoltoznak, ellenszegülnek” – mondja Beresin, míg “néha ennek az ellenkezője is tapasztalható- az elzárkózás”. A dac “nagyon gyakori” – jegyzi meg Beresin. “Nem hajlandók elvégezni a házi feladatukat, vagy nem válaszolnak neked” -mondja. “Idősebb gyerekek gyakrabban zárnak ki, felmennek a szobájukba, becsapják az ajtót, és nem hajlandók elmondani, miért idegesek.”

Miért történnek iskola utáni összeomlások?

“Az iskolában nagy a fegyelem  és a nyomás, hogy jól cselekedjünk” – magyarázza Beresin. “Sokak számára óriási energiára van szükség ahhoz, hogy mindezt egyben tartsák. Kimerítő folyton kiegyensúlyozni a szociális érzékeny, figyelmes magatartást az iskolai környezetben. Nagyon megterhelő… De amikor egy “biztonságos helyre” kerülnek szeretteikkel, egyszerűen elveszítik. Leolvadnak.”

Néhány gyerek számára kihívást jelent a mozdulatlan ülés és több órás odafigyelés, különösen a tanulási nehézségekkel küzdő, vagy ADHD-s gyerekek számára – jegyzi meg O’Halloran. “De sok más gyerek is csak fáradt” -mutat rá.

Beresin megjegyzi, hogy sok gyereknek megterhelő az iskola utáni programja is, ami hozzájárulhat ezekhez az összeomláshoz. “A gyerekeknek szükségük van egy agyi szünetre – mondja -, és időre van szükségük, hogy kipihenjék magukat és lecsillapodjanak érzelmeik.”

Azért jó jel mégis egy-egy ilyen összeomlás, mert ez azt jelenti nagy biztonságban érzi magát a szüleivel. 

Hogyan kezeljük a pillanatnyi összeomlásokat?

A szakértők szerint vannak olyan módszerek, amelyek segítségével gyermeked nemcsak átvészelheti, hanem csökkentheti is az iskola utáni összeomlást, így könnyebbé válik számukra az élet – és számodra is. Ha egy gyerek ideges, a szülők könnyen beleragadnak az összeomlás érzelmeibe, és eszkalálhatják a helyzetet, de kulcsfontosságú a nyugalom modellezése. “Ha megnyugszom, akkor a gyerekem ezt tükrözi”- mondja O’Halloran.

Fontos, hogy  ne büntessük a gyereket, amikor épp az összeomlás fázisában van, ráadásul kérdezgetni sem érdemes, nem ekkor fogod megtudni azt, hogy miért ideges. Várd ki, hogy megnyugodjon, legyél jelen és beszélni fog. Ha az kell, hagyd, hogy szidja az iskolát vagy a tanárait. Amikor megnyugodott, úgy is másképp látja majd.

Légy empatikus és teremts kapcsolatot!

Mondhatsz ilyet is: “Hú, nagyon szeretlek, és látom, hogy nehéz időket élsz. Szükséged van egy kis térre, vagy szeretnél csinálni valami szórakoztató?”  – javasolja Beresin. “A fiatalabb gyerekek gyakran egyszerűen ölelést és figyelmet akarnak a viselkedésük ellenére. Életkortól függetlenül ezek a gyerekek szeretnének kapcsolódni. Az irányítást akarják irányítani.”

Adj nekik egészséges ételeket

Amikor az összeomlásokról van szó, “néha mi is csak az alapokat nézzük” – mondja O’Halloran. Ennek az az oka, hogy bizonyos esetekben az iskola utáni összeomlást egyszerűen az éhség táplálja. “Lehet, hogy nem veszik észre, hogy éhesek vagy szomjasak” -mondja.

A szakember azt javasolja, hogy olyan nasit kínáljatok, amely “nyugtató és megnyugtató”, még akkor is, ha az olyan kényeztetés, mint a tej és a sütemény vagy egy kis fagylalt – “valami, amit jó enni, a kényelem jele, és némi energiát ad nekik” – mondja.

Győződj meg arról, hogy eleget alszik a gyermeked

Ugyanis az alváshiány is vezethet összeomláshoz, mivel ha fáradt – akár gyerek, akár felnőtt, nagyobb kihívást jelenthet a hangulatának kezelése. “Bárki ingerlékeny lesz, ha nem alszik jól” – mondja O’Halloran.

Légy jelen!

Elengedhetetlen, hogy szülőként jelen legyél a gyerek életében, nézz rá, öleld meg, mondd azt, hogy örülsz, hogy látod. Minőségi időt tölts vele! A gyerekeknek szülőkre van szükségük, hogy irányítsák őket, és “segítsenek megbirkózni az elfojtott érzésekkel és érzelmekkel” – mondja Beresin, hozzátéve: “Szeretnénk, ha gyermekeink megtanulnák ezeket a technikákat, hogy maguk is tudják használni őket, így saját eszköztáruk van.”