Gyerek

Mi volt ma az óvodában? Semmi!

Generációról generációra ismétlődő panelmondat, panelválasszal. Vagy lehet, csak rosszul kérdezel? Vagy nem őszintén érdeklődsz, hanem gépiesen, megszokásból?
2015. Szeptember 22.

Itt az idő elfelejteni ezt a rövidre zárt párbeszédet! Válogass az ötleteinkből!

1. Mutass jó példát!

Mesélj el te valamit a napodból, ami érdekes lehet, vagy csak egyszerűen a mimikáddal, gesztusaiddal, fantáziáddal játszva add elő a történteket! Ennek hatására – nagy valószínűséggel – ő is kedvet fog kapni ahhoz, hogy akár hozzád hasonlóan megosszon veled valamit!

2. Menj bele a részletekbe!

Kérdezz, érdeklődj másképp, például így: mi volt a legjobb a napodban? Mi az, amit a legszívesebben elfelejtenél a mai történekből? Mi nevettetett meg ma? Mondj egy dolgot, amit ma tanultál! Segítettél ma valakinek – bármiben? Ha egyetlen fotót kellene bekeretezni a mai napról, mikor fényképeztél volna és mit?

3. Mindig hallgasd végig!

Ne szakítsd félbe, hallgasd végig akkor is, ha rétestésztaként nyúlik a történet, mert el fog jutni a lényeghez, addig viszont éreznie kell, hogy érdeklődsz, nem állítod le, nem szidod meg a nagy kerettörténetért!

Kulcsszó: a minőségi együtt töltött idő

4. Csakis rá figyelj!

Valóban figyelj rá, ne mosogass, ne a telefonod nyomkodd mindeközben!A rohanó világunkban nagyon nehéz úgy szervezni a mindennapokat, hogy az ovi és háztartási munka mellett tényleg értékes időt tudjunk szánni a gyermekünkre. Ez a közös idő hiány főleg a munkába való visszaállás és az ovikezdés kezdeti időszakában traumatizálja a szülőket. Ha eleinte nem megy az egyensúly megtalálása az időbeosztásban, akkor se ess kétségbe. Idővel majd belerázódsz, a rutin pedig meghozza gyorsaságot és segíti a jobb priorizálást is.Ha tehetitek, akkor az ovi után iktassatok be játszóterezést, vagy egy hosszabb sétát, hogy legyen ideje a gyerkőcnek feloldódni. Lehet, a feszültséglevezetés következik be előbb, és majd csak jóval később oldódik meg a nyelve. Ha meg tudjátok oldani, akkor legyen mindennap legalább félóra, amikor legalább te együtt játszol a gyerekkel, de a legjobb persze, ha a teljes család közösen játszik vagy beszélget.Kapcsolódó cikkeink gyermeknevelés témában:

Forrás: Kismama - Babaszoba.hu