Gyerek

Mi okozza a rossz leheletet?

Sokan nevetnek a probléma hallatán, pedig komoly gondot okoz, társas elszigetelődéshez, váláshoz, sőt, akár öngyilkossághoz is vezethet.
2011. Április 03.

A halitózist (kellemetlen szájszag) általában olyan egyszerű dolgok okozzák, melyek könnyen kiküszöbölhetők. Néhány betegség is okozhat rossz leheletet (például máj-vagy veseelégtelenség), de aki egyébként egészségesnek érzi magát, nem biztos, hogy ennek köszönheti a szájszagát.

Okok és kockázati tényezők

A kellemetlen szagok oka általában kéntartalmú kémiai molekulákban rejlik. Ezek akkor keletkeznek, mikor a szájban élő baktériumok lebontják az elfogyasztott fehérjéket. A többi fontos faktor lehet még.

Fogszuvasodás és ínybetegségek

A rossz lehelet legfőbb okozói. Rendszeresen fel kell keresni a fogorvost. Ajánlott a napi kétszeri fogmosás, illetve étkezések után, a baktériumok szaporodását gátló fogkrémmel. Szájvízből az a jó, ami tartalmaz olajos és vizes alkotórészeket is, ami hatásosabb a kórokozók ellen, a kénes elemek pedig jobban oldódnak olajban.

Dohányzás

Ez az egyik leggyakoribb ok, főleg, mert ínybetegséghez vezethet. Aki csak teheti, hagyjon fel ezzel a káros szenvedéllyel.

Étrend

Sok ételtől lehet rossz szagú a száj. A legismertebb a fokhagyma, de az erős fűszereknek és egyes gyógynövényeknek is lehet ilyen hatásuk. Érdemes ezeket akkor enni, amikor nem készülünk társaságba.

Szájszárazság

Okozhatja betegség, lehet gyógyszer mellékhatása, vagy ha valaki egyszerűen csak nem iszik eleget. A sok folyadék kellőképpen átmossa a szájüreget, a cukormentes rágógumi pedig fokozza a nyáltermelést. A nyál segít semlegesíteni a baktériumok által kibocsátott savakat, illetve megelőzni a fogszuvasodást.

A bűzös lehelet miatt mindenki aggódik, de a rossz érzés néha elszabadult vadként tombolhat. Aki tisztában van vele, hogy szájszaga van, és tesz ellene, ott valószínűleg nem akkora a baj, mint gondolná. Általában azok közelében nem lehet megmaradni, akik vagy nem tudnak róla, vagy nem foglalkoznak vele. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a túlzott aggódásból pszichiátriai betegség alakul ki. Aki bizonytalan, az kérdezze meg bizalmas barátját vagy közeli rokonát, hogy van-e alapja a félelmeinek.

Babaszoba

A fokhagyma, hagyma és más erős aromájú fűszernövények jótékony hatását nem érdemes nélkülöznünk. A legjobb, ha jól időzítjük ezek fogyasztását. Rossz hír, hogy az aromás fűszerek fogyasztása után nem elég a fogmosás, hiszen az illatanyagok a kilélegzett levegővel is távoznak. A legjobb, ha ezeket délután, este fogyasztjuk – az egész család együtt. Így egymás nem zavarjuk, mire másnap újra társaságba kerülünk, az aromák már kiürülnek szervezetünkből.

Forrás: Medipress