Gyerek

Mi minden történik a tizenévesek agyfejlődése során?

Hatéves korukra a gyerekek agya már a felnőttkori méret 90-95%-át éri el. A korai évek kritikus időszakot jelentenek az agyfejlődésben, de még sok átalakulásra van szüksége ahhoz, hogy felnőtt agyként működhessen.
2022. Március 18.
Mi minden történik a tizenévesek agyfejlődése során? (fotó: Getty Images)

Ez az agyi átalakulás intenzíven zajlik a serdülőkorban, és egészen a húszas évek közepéig tart. Az agy átalakulása az életkortól, a tapasztalatoktól és a pubertáskori hormonális változásoktól is függ.

A kamaszkori agy

A serdülőkor a jelentős növekedés és agyfejlődés időszaka. A fő változás az, hogy a gyermek agyának gondolkodó és feldolgozó részében (az úgynevezett szürkeállományban) a nem használt kapcsolatok “leépülnek”. Ugyanakkor más kapcsolatok megerősödnek. Az agy így válik hatékonyabbá, a “használd vagy elveszíted” elv alapján.Ez a folyamat az agy hátsó részében kezdődik. Az agy elülső része, a prefrontális agykéreg alakul át legkésőbb. A prefrontális kéreg az agy döntéshozó része, amely felelős azért, hogy gyermeked képes legyen tervezni és átgondolni a cselekedetek következményeit, problémákat megoldani és kontrollálni az impulzusokat. Az agy ezen részének változásai a korai felnőttkorban is folytatódnak.Mivel a prefrontális kéreg folyamatosan fejlődik, a tizenévesek az agy amygdala nevű részére támaszkodhatnak a döntések meghozatalában és a problémák megoldásában, jobban, mint ahogy a felnőttek. Az amygdala az érzelmekkel, az impulzusokkal, az agresszióval és az ösztönös viselkedéssel van kapcsolatban.

Az, hogy egy gyerek hogyan cselekszik, érez vagy gondolkodik, a környezet és az egyéni sajátosságok kombinációja befolyásolja. Például a gyermeked által kedvelt tevékenységek és készségek beágyazódhatnak az agyába.A tizenévesek időtöltése döntő fontosságú az agy fejlődésének szempontjából. Érdemes tehát átgondolni, hogy gyermeked milyen tevékenységeket és tapasztalatokat – zenét, sportot, tanulást, nyelveket, videójátékokat – szeret. Hogyan alakítják ezek a tevékenységek, érdeklődési körök az agyat, amelyet gyermeked felnőttkorára magával visz.A családi szokások is jelentősen befolyásolják a gyerekek agyfejlődését, így az, hogy szülőként hogyan irányítod, befolyásolod a gyerekedet, fontos szerepet játszik az agyfejlődése szempontjából. Hogyan támogassuk a gyerekünk agyfejlődését? Az alábbiak nagyon fontosak:

  • a pozitív viselkedés ösztönzése
  • a jó gondolkodási készségek előmozdítása
  • sok alvás

Viselkedési jellemzők a tizenévesek agyfejlődése során

Miközben gyermeked agya fejlődik, lehet, hogy:

  • kockázatos tevékenységeket vagy kockázatos viselkedést produkál
  • több és erősebb érzelmet fejez ki
  • impulzív döntéseket hoz.

Íme néhány tipp a helyes viselkedés ösztönzésére és a pozitív agyi kapcsolatok erősítésére:Hagyd, hogy gyermeked vállaljon néhány egészséges kockázatot. Az új tapasztalatok segítik az önálló identitás kialakításában, a felnőtt viselkedés felfedezésében és a függetlenség felé való elmozdulásban.Segítsd abban, hogy új, kreatív és kifejező lehetőségeket találjon az érzelmei kifejezésében. Lehet, hogy gyermeked új érzelmeket fejez ki és próbál kontrollálni. Sok tinédzser találja úgy, hogy a sportolás vagy sportnézés, a zene, az írás és más művészeti formák jó kiútnak bizonyulnak.Beszéljétek át a döntéseket lépésről lépésre. Kérdezz rá a lehetséges cselekvési módokra, amelyeket választhat, és beszéljétek át a lehetséges következményeket. Bátorítsd a gyermekedet, hogy mérlegelje a pozitív következményeket a negatívakkal szemben.Legyenek családi rutinok, hogy ezzel némi struktúrát adj a gyereknek.Biztosíts határokat és lehetőségeket. A fiataloknak szükségük van a szüleik és más felnőttek útmutatására és a határok kijelölésére.Dicsérd sokat.Legyél pozitív példakép. A viselkedésed megmutatja azt is, hogy milyen viselkedést vársz el.Legyél nyitott és elérhető: így a kamasz gyerekeddel is folyamatos maradhat a bensőséges kapcsolat

Milyen változásokra számíthatunk a tinédzser viselkedésében?

  • logikusabban gondolkodik
  • képes elvontabban gondolkodni és megérti, hogy a dolgok nem mindig egyszerűek
  • jobban felfogja mások érzelmeit
  • logikusan oldja meg az összetett problémákat, és képes különböző nézőpontokból rálátni a problémákra

Az alvás és a tizenévesek agyfejlődése

A serdülőkorban az agy hormonális változásai miatt megváltoznak az alvási szokások. A gyerekeknek azonban továbbra is sok alvásra van szükségük.Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy jobban tudjon aludni a kamasz gyereked:

  • Biztosítsd gyermeked számára a kényelmes, nyugodt alvási környezetet.
  • Ösztönözd a lefekvés előtti lecsendesedést, kiiktatva a képernyőt, a telefont.
  • Figyelj arra, hogy minden nap kb. ugyanakkor feküdjön le és keljen fel.
  • Minden éjszaka 8-10 órát aludjon.

(Cikk forrása: raisingchildren.net.au)