Gyerek

Mennyire kell félni a tigrisszúnyogoktól?

A melegebb időjárás miatt telepednek meg új csípőszúnyog fajok Európában; a fertőző betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog ugyanakkor még nem alkot stabil populációt Magyarországon.
2019. Június 20.
Mennyire kell félni a tigrisszúnyogoktól?

Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa közölte: a zebraszúnyognak is hívott ázsiai tigrisszúnyogot kizárólag a nyári időszakban található meg Magyarországon, a hideg teleket nem éli túl. Ebből arra következtetnek, hogy állománya “mindig újra” betelepül.

Ahhoz, hogy “komolyabb kórokozókat” is terjeszteni tudjon, stabil populációra lenne szüksége – hangsúlyozta Soltész Zoltán, aki szerint teljes szúnyogpopulációkat teljesen kiirtani nem lehet, csak azok gyérítése lehetséges.

A védekezés módjai között mechanikai, kémiai és biológiai módszereket is említett a kutató, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes azokat a ház körüli helyeket ellenőrizni, ahol megrekedhet a csapadék, mert abban a szúnyogok – már igen csekély mennyiségű víz esetén is – képesek szaporodni.

Olaszországban és Horvátországban már stabil populációja van a tigrisszúnyognak, valószínűleg onnan érkeznek ide is ezek az állatok, amelyek a már említett időszakban szaporodni is képesek.

A körülbelül fél centiméter hosszúságú állat abban különböznek a hazai szúnyogoktól, hogy teljesen feketék, de a testüket különböző pontokon világos pikkelyek díszítik.

A Magyarországon megtalálható fajok a nyugat-nílusi vírust, bőr- és szívférgességet, illetve usutuvírust terjeszthetnek.

Hogyan védjük a babákat, kisgyerekeket a szúnyogcsípéstől?

A legtöbb szúnyogriasztó szer nem biztonságos a 2 hónapnál fiatalabb babák számára, az ő esetükben a legjobb megoldás, ha megpróbáljuk elkerülni a szúnyogokat.

Ha a szabadban tartózkodunk, használjunk szúnyoghálót a babakocsira, a babára pedig adjunk laza, hosszú ujjú felsőt és nadrágot, védjük kalappal és zokni is legyen rajta.

Kisgyerekek, gyerekek esetében használhatunk szúnyogriasztó spray-ket, amelyeket ne a bőrre fújjuk, hanem a ruhára.

A szakértők azt javasolják, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek DEET-tartalma maximum 30%, de a kisebb, 3 év alatti gyerekek esetében érdemes inkább DEET-mentes spray-t választani.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/babaszoba.hu