Gyerek

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (Intrauterin Eszköz – IUE)

A méhen belüli fogamzásgátló eszközt a köznyelvben spirálnak vagy huroknak nevezzük. Az ötlet, hogy a méh üregébe helyezett eszközzel megakadályozható a terhesség, már az ókorban ismert volt. A módszer az 1960-as évek végétől vált népszerűvé.
2008. Február 04.

Az idők folyamán az eredetileg kifejlesztett szövetbarát műanyagból készült eszközöket rézlemezzel vagy rézdróttal vonták be. Nevét a spirál alakban feltekercselt finom rézdrót miatt kapta. Napjainkban több mint egy tucat különböző alakú és nagyságú spirál kapható. Az eszköz hüvely felőli végén általában jelzőfonal található, ami az IUE helyzetének ellenőrzésére vagy eltávolítására szolgál.

A méhen belüli eszköz pontos hatásmechanizmusa nem ismert. Az a legvalószínűbb, hogy már a fogamzást is megakadályozza. Egyrészt úgy, hogy gyorsítja a petesejt továbbhaladását a petevezetőben, így csökken a termékeny időszak, másrészt gátolja a hímivarsejtek mozgását a méhben – az eszköz ugyanis teljesen kitölti a méhüreget. Fontos szerepe van a rézfonalról leváló rézionoknak, mert akadályozzák a hormonok és az enzimek megfelelő működését a méhnyálkahártya területén. Más elméletek szerint az eszköz a megtermékenyült petesejt beágyazódását akadályozza. Már létezik progeszteron hormontartalmú spirál is, amely az által növeli a hatásfokot, hogy a felszabaduló kis mennyiségű hormon gátolja a megfelelő vastagságú méhnyálkahártya kialakulását.

Olyan stabil párkapcsolatban élő asszonyoknak, akik már szültek, bármikor felhelyezhető az eszköz. A jelenleg kapható korszerű spirálok viselési ideje általában nyolc-tíz év, a hormontartalmú IUE öt évig nyújt biztonságot. Ne feledjük azonban, hogy bár a terhességet megakadályozza a spirál, a nemi úton terjedő fertőzésektől nem óv meg.

Az IUE hatékonysága igen jó minősítést kap a különböző fogamzásgátló eszközök között. Az egy évre vetített hibaarány 0,5-2 százalék.

Ritkán előforduló mellékhatás a spirál kilökődése. Az eszköz viselése alhasi fájdalommal járhat, a hurok teljesen kicsúszhat a méhből, vagy csupán lecsúszik a méh nyakcsatornájába. Ilyenkor a fájdalom mellett vérzést is okozhat. A hurok vérzési rendellenességet is előidézhet. A mellékhatások között tartják számon a gyulladást. Téves az az elgondolás, hogy a gyulladást a hurok okozza. Nem erről van szó, hanem arról, hogy a hüvely gyulladása átterjed a méhre, sőt súlyos esetben a méhkürtre és a petefészekre is. Ebben közvetítő szerepet játszik a spirál jelzőszála, ezért már a kismedencei gyulladás gyanúja esetén is el kell távolítani az eszközt.

Forrás: Kismama magazin