Gyerek

Megmentette egész családját egy 9 éves kislány a szén-monoxid-mérgezéstől

Egy október végi napon a mindössze kilenc éves Jayline Barbosa Brandão édesapja kiáltozására figyelt fel.
2022. Január 01.
A szén-monoxid alattomosan támad (Fotó: Getty Images)

A férfi már alig kapott levegőt, ugyanis lakásukban szabadon áramlott a szén-monoxid, míg a kislány édesanyja már el is ájult.

Jayline nem habozott, felkapta édesapja telefonját, és apja arcához tartotta, amely így feloldotta a billentyűzárat, és a kislány tudta tárcsázni a 911-es segélyhívót. Ezután Jayline arról is gondoskodott, hogy hétéves húga épségben kijusson a házból. “Annyira okos volt”- mondta az anya, Marcelina Brandão.

Szerencsére Marcelina és férje már jobban érzik magukat, míg a másik három családtag, akik akkor bent voltak – a két kislány és a nagymama – pedig nem is szenvedtek komoly tünetektől. ITT nézheted meg, ki volt ez az ügyes kislány.

A tűzoltók nagyon magas szén-monoxid-szintet mértek a családnál, amit egy rosszul működő fűtőtest okozhatott. A hatóságok ezért Jayline családjának és mindenki másnak is egy megbízható szén-monoxid-érzékelő felszerelését javasolják.

Mit kell tudni a gázmérgezésről?

A gázmérgezésekre jellemző, hogy a mérgező anyagok a légutakon keresztül hatolnak be a szervezetbe. Az alsó légutak végén található léghólyagocskák vékony falán keresztül igen gyorsan beszívódnak a vérbe. A mérgező gázok gátolhatják a vörösvértestekben az oxigén szállítását azáltal, hogy igen erősen kötődnek az oxigén szállítását végző hemoglobinhoz (például cián és szén-monoxid mérgezés esetében). A mérgező gázok (klór, foszgén, nitrózus gázok) másik hatásmechanizmusa, hogy a tüdőszövetekben tüdővizenyőt okoznak, ezáltal csökkentik a légzőfelületet, nehezítik vagy lehetetlenné teszik az oxigén vérbe történő bejutását. Mindkét folyamat végül is oxigénhiányhoz, ezáltal légzési elégtelenséghez, gyakran a beteg halálához vezet.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Tökéletlen égés során bármikor keletkezhet. Még több információt itt találsz!