Gyerek

Megbénítja a házi gyermekorvosok munkáját a szigorítás

Pár napos náthát sem igazolhat a szülő, a járványügyi intézkedések értelmében csak orvosi igazolással mehetnek közösségbe a gyerekek. Ez olyan terhet ró a gyerekorvosokra, ami megbénítja a munkájukat.
2020. Szeptember 24.
Megbénítja a házi gyermekorvosok munkáját a kötelező iskolai igazolások kiadása (fotó: Getty Images)

“Értelmetlen káosz az egész” – mondta erről a 444.hu-nak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A járványügyi eljárásrend az igazolásokkal kapcsolatban az alábbiakat tartalmazza:

– A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja.

– A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézmények el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül.

Ez pedig azt jelenti, hogy a szülők egy egyszerű, pár napos náthát sem igazolhatnak a gyerekeiknek, minden esetben a házi gyermekorvoshoz kell fordulni. A rendelőket azonban nagyon nehéz telefonon elérni, mert nagyon sok gyereknek van enyhe lefolyású betegsége, amivel most kötelező megkeresni az orvost.

Póta György szerint abszolút kezelhetetlen helyzet állt elő a családok és a háziorvosok számára. A gyerekek 70-80 százaléka megfázásos tüneteket produkál minden ősszel. Korábban a hvg-hu-nak úgy nyilatkozott Póta, hogy “Bármit csinálunk, minden szeptemberben a gyerekek 70-80 százaléka megfázásos tünetekkel, orrfolyással kínlódik, ami a közösségbe járás és a változékony időjárás következménye. Ha őket mind kötelezően otthon tartjuk napokig, akkor megszűnik a közoktatás.”

A szülők minden évben találkoznak a megfázásos tünetekkel, eddig pedig rájuk volt bízva, hogy pár napig otthon tartsák a gyerekeket. Most teljesen kikerült a szülők kezéből a döntés.

Póta szerint az esetek a 90 százalékában egyáltalán nem lenne szükség orvosra, így viszont előfordul, hogy nem jut idő olyanokra, akiket tényleg ki kellene vizsgálni. Amikor az oktatási államtitkárság – nyilván elővigyázatosságból – úgy döntött, hogy kiveszi a szülők kezéből a döntést, és orvosi igazolást követel mindenkitől, kezelhetetlen helyzetet hozott létre, áttolta a problémát a háziorvosi rendszerre – mondta Póta György a 444.hu-nak.

Annak megállapítása, hogy valaki tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel koronavírusos-e, telefonon keresztül lehetetlen megállapítani, ahhoz tesztelni kellene. A kapacitás ezt sok esetben nem teszi lehetővé.

A korábban már idézett hvg-s interjúban Póta azt mondta: “Az iskolák, szülők és orvosok számára értelmezhetetlen és betarthatatlan eljárásrendet írtak elő, és tulajdonképpen a pillanatnyi gondolatuktól függ, hogy egy köhögős, orrfolyós (de nem biztos, hogy fertőzött) adott esetben 10-12 napig otthon van, más meg lehet, hogy koronavírussal bemegy az intézménybe. Nyilvánvalóan komoly tünetekkel senki se menjen be, de egy orrfolyós, láztalan gyerek maszkban nyugodtan járhatna.”

Müller Cecília országos tiszti főorvos kapott kérdést ezzel kapcsolatban az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, ő azt mondta: “A járványnak ezen szakaszában, amikor jelentős számú új fertőzöttet azonosítanak napról napra, nem várható el a szülőtől az, hogy ő maga meg tudja ítélni a gyermekének az állapotát. Pontosan azért, mert haladunk bele az őszbe, és az influenzaszerű megbetegedéseknek az időszakába, most egyelőre fontosnak tartjuk azt, hogy egy orvosi vizsgálat történjen annak érdekében, hogy valóban egészséges gyermek menjen vissza csak a közösségbe.”

Forrás: 444.hu