Gyerek

Leszakadt egy gyerek ujjvége az élményfürdőben – Megszületett az ítélet

Pénzbüntetésre ítélte jogerősen a Győri Ítélőtábla azt a két férfit, akik maradandó fogyatékosságot okoztak egy tízéves gyereknek.
2022. Június 30.
Leszakadt egy gyerek ujjvége az élményfürdőben (fotó: Getty Images)

Az eset nem mostanában történt, hanem hét évvel ezelőtt, de csak most született ítélet az ügyben. Az akkor tízéves gyerek egy élményfürdőben vízicsúszdázott. Az egyik csúszás alkalmával az érkezőmedencében felállt, a lába azonban megcsúszott, ezért az egyik kezével a medence oldalfalának tetejében megpróbált megkapaszkodni – írja a 24.hu.

A medence oldalfalán azonban egy másfél centis rés húzódott, ide szorult be a kisfiú középső ujja. A gyermek elvesztette az egyensúlyát és a medence lépcsőjére esett, aminek következtében a rés elemének éles széle leszakította az ujja végpercét.

Hónapokkal a baleset előtt a vízicsúszda tervezését, gyártását végző lengyel cég képviselője irányította és felügyelte a csúszda helyszíni kivitelezési munkáit. Ennek során azonban a férfi nem a kellő odafigyeléssel járt el, nem észlelte a fenti balesetveszélyes rést. A csúszda helyszíni megfelelősségi vizsgálatát már egy magyar cég képviselője végezte, igazolta, hogy a vízicsúszda biztonságos és használatra alkalmas. Ez a férfi sem vette észre a rést.

Az ügyészség szerint a súlyos baleset azért következett be, mert a férfiak gondatlanul megszegték a rájuk vonatkozó foglalkozási szabályokat.

A Sárvári Járásbíróság bizonyítottság hiányában felmentette az elkövetőket, de az ügyészség fellebbezést jelentett be. A Szombathelyi Törvényszék azonban 750 ezres és 600 ezres pénzbüntetést szabott ki velük szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A harmadfokon eljáró Győri Ítélőtábla helybenhagyta a férfiak büntetését.

 

Forrás: 24.hu