Gyerek

Lesz még szex!

Természetes, hogy az új családtag felforgatja az életet. Összekeverednek a nappalok és az éjszakák, megváltoznak a szerepek, a feladatok, és még a szex sem a régi. De sokat tehetsz, hogy minél hamarabb visszakapd a szerelmet.
2011. Április 30.

Szombat este kilenc óra. Fekszel az ágyban, csend van, a baba alszik. Egy szusszanásnyi szünet az egész napos műszakban. A pelenkák, babakrémek, rugdalódzók mellett jó egy kicsit pihenni. A nappaliban férfiköhécselés. Hát igen, volt idő, amikor az ilyen szünetek még mást jelentettek, mint egy szimpla pihenés, és még csak köhécselni se kellett senkinek. Most valahogy mégis nehéz elképzelni, hogy lesz egyszer még spontán szex, lesz még vágy, elmúlik a fájdalom, és a test is visszanyeri régi formáját. De mi lesz addig a kapcsolattal?

Más történeteit hallgatva még nem tűnik olyan vészesnek a helyzet. Persze meg kell beszélni a férfival, hogy tényleg ott akar-e lenni a szülésnél, ki kell várni azt az öt-hat hetet, de aztán vissza lehet térni a régi kerékvágásba. Szilvi legalábbis is így hitte. Kicsit ugyan aggódott, mikor a férje jó közel odahajolt, hogy megnézze, kint-e már a baba feje, de amikor két hét múlva már közeledett a férfi, megnyugodott: annyira azért mégse viselte meg a látvány.

Nagy bátran belevágtunk, de az élmény lehangoló volt. Ki voltam tágulva, és ezt mindketten éreztük. Ijedtemben gyorsan elkezdtem intimtornázni, és hat hét után tényleg már teljesen más volt a szex. Persze a későbbi szüléseknél kiderült, hogy hat hét után intimtorna nélkül is sokkal jobb a helyzet, mint előtte.

– Valójában nem is a testi változások zavarnak, sokkal inkább az, hogy a libidóm nagyon nehezen tért vissza. Őszintén bevallom, négy gyerek után úgy érzem, már bottal üthetem a nyomát. Egyrészt mindig van valaki rajtunk kívül az ágyunkban, másrészt a szoptatás, a folyamatos orrfújás-etetés-pelenkázás-leckekikérdezés sokszögében minden jár a fejemben, csak a szex nem.

– A régi félelmeim viszont, hogy a férjem nem fog kívánni, hogy megváltoznak az érzései az irányomban, hogy féltékeny lesz a gyerekre, szerencsére nem váltak valóra. Sokkal inkább úgy látom, nekem kéne kicsit jobban ráhangolódnom a szexre. Talán egyszer sikerülni is fog.

Az első néhány hét

Különös időszak a gyerekágy. Nemcsak a hormonok tombolnak, hanem az érzések is. Fel kell dolgozni a szülés élményét, meg kell ismerni az új jövevényt, kialakítani az új életet. Természetes, hogy az egyik pillanatban még teljes az eufória, de aztán a következő pillanatban már be is üt a rosszkedv. A baba huszonnégy órás műszakot követel, ezért állandósul a fáradtság. Még a természet is a szex ellen játszik, a tejelválasztást beindító prolaktin hormon magas szintje csökkenti a libidót.

A nőgyógyászok erre az időszakra nem is javasolják az együttlétet. Dr. Juhász György szülész-nőgyógyász szerint ez azért fontos, mert ennyi idő kell a sebgyógyulásnak. Hat hét alatt regenerálódik a méh belső felülete is, azonkívül fertőzéstől sem kell tartani.

Ennyi idő után viszont szabad a pálya, de persze gondolni kell a fogamzásgátlásra.

– Nem szabad beletörődni a fájdalomba – hívja fel a figyelmet az orvos –, hiszen sokszor gyulladás áll a háttérben, de az is gyakori, hogy a gátsérülés miatti hegesedés okozza a fájdalmat.

Bede Zsuzsa szexológus már nem fogalmaz ilyen szigorúan, szerinte gyakran előfordul, hogy a pár már hamarabb összebújik, és a nők pontosan érzik is, hogy kész-e már erre a testük. A hat héttel általában az a gond, hogy úgy áll a nő előtt, mint egy sorompó. Letelik, és zöld a lámpa.

De mi van, ha még nem áll készen a szerelemre? Egy angol felmérés szerint a nők 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy amint lehetett, azonnal kihasználta az alkalmat. Az adat inkább azért érdekes, mert 56 százalékuk viszont hárított. A szexológus felhívja a figyelmet még arra is, hogy ha a terhesség előtt jó volt a szex, akkor azt visszasírja mindkét fél, és meg is tesz mindent, hogy újra a régi legyen. Ha nem volt az igazi, akkor meg csak egy gonddal kevesebb.

A férfinak sem könnyű

Valószínűleg már a terhesség utolsó időszakában sem sok szex jutott, most itt a hat hét, és még ki tudja mennyi. De vajon miként vészelik át ők ezt az időszakot?

Gábor nem tagadja, hogy igen nehezen. És bár eleinte azt hitte, hogy a testiség fog a legjobban hiányozni, valójában a lelke vacogott a legjobban.

– Ha divatos szót akarnék használni, azt mondanám: kispapadepim volt. Elhagyatottnak éreztem magam, kiszorultam a baba-mama kettősből, és hiába vállaltam mindent, amit lehetett (fürdetés, büfizetetés, éjszakai kelés…), nem volt semmiféle jutalom. És ez nekem nagyon rosszulesett. Dehogy gondoltam én a szexre, csak a magam fájdalmával foglalkoztam. Mikor a feleségem megkérdezte, hogy nagyon hiányzik-e a szex, csak a vállamat rángattam: ugyan, hova gondol! Aztán amikor a feleségem túljutott a gyerekágyas időszakon, egyszer a szex is terítékre került. Na, egyből elfújták a depressziómat.

Éleszd fel a tüzet!

Adj időt magadnak! Nem kell a hat hét után egyenesen fejest ugrani az ágyba, ha úgy érzed, még nem állsz készen. A férfiakat is ugyanúgy megváltoztatja az apaság, ők is a kavargó érzések közepén állnak. Ritka, hogy pont a vad szexre vágynának, sokszor elég egy jó ráhangoló beszélgetés, gyengédség.

Élvezzétek együtt a pillanatot! Ritka a nyugodt perc, amikor nem kell senkivel és semmivel sem törődni. Amikor mégis megadatik, egymással foglalkozzatok!

– Találd meg a jó pozíciót! Leginkább az szokott beválni, ahol a nő maga irányítja az aktust, így elejét tudja venni a fájdalomnak is.

Az első néhány hónap

A természet is úgy tervezte, hogy minél kevesebb legyen az együttlét (a baba még mindig huszonnégy órás műszak, még mindig sehol a libidó, a női mellet kisajátítja a gyerek…), hiszen most fontos, hogy ne következzen be újabb terhesség. Előbb nőjön, erősödjön a kicsi, és majd utána jöjjön a pici. De idővel minden megoldódik, és visszarendeződik minden a maga helyére.

Előfordul azonban, hogy még sincs visszarendeződés, a szex továbbra is csak árnyéka a réginek. Nem szabad beletörődni, a csodákra sem érdemes várni, ma már számos megoldás létezik a problémára!

Látogasd meg Babanapló rovatunkat is, ahol erről a témáról is olvashatsz. Szex reloded!

Forrás: Kismama magazin