Gyerek

Lehet egészséges egy gyerek, ha apa nélkül nő föl?

Egy nemzetközi kutatás szerint igen: az egyszülős családban élő gyerekek lelkileg és mentálisan is teljesen rendben vannak.
2016. Augusztus 21.

Lehet egészséges egy gyerek, ha apa nélkül nő föl?

A Cambridge-i Egyetem Családkutató Központja által végzett kutatás eredményeiről a divány.hu számolt be a Science Daily nyomán. A kutatás eredményeit egy Helsinkiben megrendezett szakmai konferencián ismertették. A vizsgálat során 51 egyszülős családot hasonlítottak össze 52 heteroszexuális kétszülős családdal, a közös pont pedig az volt, hogy mindkét családtípusban élt legalább egy, 4-9 éves, mesterséges megtermékenyítés útján született gyermek – olvashatjuk a divany.hu-n.

A vizsgálat során mind a szülőket, mind a gyerekeket kikérdezték a kutatók. A szülőkkel a gyermekük fejlődéséről és az őket ért stresszről kérdeztek. A válaszokból az derült ki, hogy ahol egy szülő van (és az az egy szülő az anya), ott az anyára sokkal nagyobb nyomást jelent az anyagi terhekből fakadó stressz. Ezt leszámítva az derült ki, hogy a gyerekek ugyanúgy fejlődnek az egyszülős, mint a kétszülős családokban.

Ezekben a családokban fontos téma az apa, ill. annak hiánya: a gyerekek 39 százalékának semleges, 28 százalékuknak pedig vegyes érzelmeik vannak ezzel kapcsolatban. Természetesen foglalkoztatja őket a hiányzó apa gondolata, de nem jelent nekik különösebb érzelmi megbicsaklást, amikor felfogják a családi körülményeiket.

A gyerekek többsége (51%) úgy nyilatkozott, hogy a családja helyzete teljesen megfelel neki úgy, ahogy van, nem szeretne rajta változtatni, 38 százalék pedig apró módosítást szeretne – a beszámoló arra nem tér ki, hogy ezek mik lennének.

A kutatásból az is kiderül, hogy az iskolában alapvetően pozitív élményeik vannak, és nem piszkálják, bántják őket gyakrabban, mint a többi gyereket.

Összefoglalva: úgy tűnik, hogy ebben az életkorban semmilyen lelki-, mentális hátránnyal nem jár egy gyereknek az, ha mesterséges megtermékenyítés útján egyedül vállalja őt az anyja. Ha van is különbség a “tipikus családokban” felnőtt gyerekekhez képest, azt nem az otthoni felállás, hanem a nevelés minősége és a szülő-gyerek kapcsolat határozza meg- összegez a divány.hu

Magyarországon egyébként éppen tíz éve vállalhatnak gyereket egyedülálló nők mesterséges megtermékenyítés útján.

Még több cikk egyszülős családokról:

Forrás: divany.hu