Gyerek

Legyen kütyümentes a karácsony!

Mi lenne, ha idén igazán egymásra figyelnénk az ünnepi időszakban? Ha fontosabb lenne az, hogy együtt játsszunk a gyerekekkel annál, hogy épp sikerül-e tökéletes karácsonyi fotót lőnünk az Instára?
2019. December 24.
Legyen kütyümentes a karácsony! (fotó: iStock)

Mit gondolsz a te családod képes lenne végigcsinálni egy digitális detoxot a téli szünet alatt?A szentestét megelőző őrült hajtás után, amúgy is fontos, hogy egy kicsit lelassuljunk, befelé forduljunk és minőségi időt töltsünk szeretteinkkel. Ha azonban mindeközben folyton külső elvárásoknak és nyomásnak próbálunk megfelelni és hagyjuk magunkat elterelni a közösségi média és az internet által, akkor elmulasztjuk az ünnepek esszenciáját. Azokat az igazi, nagy családi beszélgetéseket, a nevetéseket, a közös játékot, mindent ami össze kovácsolhatna és közelebb hozhatna bennünket.Szakértők úgy vélekednek, hogy ha az ünnepek alatt is online vagyunk, az csak fokozza a karácsony körüli – sokszor amúgy is elhatalmasodó – stresszt és nyomást, ami a vállunkra nehezedik.”Nem elég, hogy kivagyunk a rengeteg teendő és az összecsődült rokonság körül esetlegesen felmerülő problémák miatt, még folyamatosan hasonlítgatjuk is a saját tökéletlen karácsonyunkat mások látszólag hibátlan ünnepéhez. Csak azt felejtjük el, hogy nyilván senki se posztol a rossz dolgokról; a ledőlt karácsonyfáról, az odaégett rántott húsról, vagy arról milyen rémesen sült el a vacsora anyóséknál szenteste. Éppen ezért teljesen felesleges amiatt ostoroznunk magunkat, hogy mennyivel gagyibb a mi karácsonyunk, mint azoké, akiket a közösségi médián keresztül követünk” – vélekedik Tanya Goodin, aki a digitális detox szakértője és több ilyen témájú könyv szerzője is.A karácsonyi időszak tökéletes lehet arra, hogy egy kicsit – szó szerint is- kikapcsolódjunk. Itt az ideje, hogy a sokszor csak fiktív, online ismerettségek helyett, most a valódi hús-vér kapcsolatainkra és önmagunkra koncentráljunk. Üljünk le és játszunk – tényleg játszunk – a gyerekekkel, beszélgessünk a szüleinkkel, látogassuk meg rég nem látott rokonainkat, vagy csak figyeljünk egy kicsit befelé és találjunk vissza önmagunkhoz az egész éves rohanás után.

I. Koncentráljunk arra, mit nyerünk azáltal, ha letesszük a telefont!

Ahelyett, hogy azon rágódnánk mi mindent nem tudunk megcsinálni a telefonunk nélkül, próbáljunk meg inkább arra fókuszálni, hogy mennyi mindenre nyílik lehetőségünk mobiltelefon és internet nélkül.

A gyerekek évek óta nyúznak, hogy menjetek el együtt korcsolyázni? Ragadd meg a pillanatot és a délutáni punnyadós, közösségi média böngészős időszak helyett csapjatok egy aktív pihenéssel teli napot! Régóta porosan hevernek a társasok a polcon? Ha együtt játszik a család, az a kicsiknek is sokkal érdekesebb és izgalmasabb, mint a monitorok előtt küzdeni az unalom ellen. Mindig szerettél volna kipróbálni egy bizonyos receptet? Itt az idő, hogy végre belevesd magad a kísérletezésbe! Magad is meg fogsz lepődni, hogy mennyi időd marad, ha kiiktatod a telefonodat, laptopodat a karácsonyi időszakból.

II. Különböztessük meg a hasznos és haszontalan kütyühasználatot!

Nyilván a mai világban már nem tudunk teljesen telefon és internet “mentesek” lenni, de fontos, hogy képesek legyünk különbséget tenni a valóban szükséges és az időrabló online tevékenységek közt. Felhívni a nagyszülőket például lényeges, megdönteni a Sudoku rekordodat az ebéd utáni pihenőidőben, már annál kevésbé.

A gyerekek esetében ugyanúgy. A karácsonyi mesék és filmek hozzátartoznak az ünnepek alatti hangulat megteremtéséhez, így limitáltan ugyan, de érdemes egyet-egyet engedélyeznünk. A céltalan tabletnyomkodás és a végtelen youtube videó bámulás azonban, már egyáltalán nem tesz hozzá a közös, minőségi időtöltéshez.

Döntsétek el együtt, hogy mi az, amiről le tudtok mondani, és mi az, ami még belefér a kütyümentes napokba. Próbáljatok meg valódi erőfeszítéseket tenni a digitális detox érdekében, tehát ne olyasmiről mondjatok le, amit amúgy sem használnátok, hanem valamiről, ami valóban kihívás és változást hozhat az életetekbe.

III. Mutassunk jó példát!

Szülőként a tiltás a legkevésbé hatékony eszközünk, a jó példa viszont előbb-utóbb mindenképp eredményt hoz. Legyünk hitelesek. Ha a gyerekektől megvonjuk a tabletet vagy a mobiltelefonhasználatot, akkor mi se töltsük a nap nagy részét a számítógép vagy a televízió előtt, és pláne ne mobilt nyomkodva. Csak akkor lehet eredményes a digitális detox, ha az a család minden tagjára egyaránt kiterjed, ezzel is közelebb hozva őket egymáshoz.

Írjatok össze programötleteket közösen. Tegyétek őket egy nagy tálba és a téli szünet ideje alatt véletlenszerűen kiválasztva valósítsátok meg őket. Az akkumulátorok töltögetése helyett inkább magatokat töltsétek fel élményekkel!

IV. Tervezzünk előre!

Ha idén karácsonykor úgy érezzük, ideje lekapcsolódni egy kicsit a hálóról, akkor ezt alaposan tervezzük meg! Mindenképp beszéljük meg a részleteket partnerünkkel, hiszen fontos, hogy szülőkként egy oldalon álljunk. A technológia függőséget okoz és ebből – még ha csak átmenetileg is – csak úgy lehet kiszabadulni, ha erős támogatói gyűrű vesz bennünket körül. Ha az egész család egyetért a szabályokkal és örömmel veszi a felkínált “helyettesítő” programokat és elfoglaltságokat, akkor valóban sikeres és kütyümentes karácsonyunk lehet.

Ha már kamaszok is vannak a családban, a szabályoknak egy kicsit megengedőbbeknek kell lenniük. Jelöljünk ki egy órát, amikor az ifjoncok bejelentkezhetnek, videójátékozhatnak, csetelhetnek ismerőseikkel, hiszen a mai fiataloknak elsődleges kapcsolódási pontja az online tér. De legyünk következetesek az időkorlát betartatásával kapcsolatosan, és igyekezzünk inkább személyes találkozókra, a barátokkal töltött közös programokra ösztönözni csemetéinket.

Adjatok lehetőséget a gyerekeknek is, hogy véleményt nyilváníthassanak a dologgal kapcsolatban. Állítsatok fel közösen szabályokat és válasszatok együtt egy dátumot kezdésnek, melyről a család minden tagja időben értesüljön. Semmiképp se állj oda eléjük és gyűjtsd be a mobiltelefonokat, tableteket, laptopokat azzal a felkiáltással, hogy mostantól digitális detox van.

V. Töröljük a függőséget okozó applikációkat!

A játék, amivel akár egy órát is képesek vagyunk eltölteni és igazából mégsem jutunk előrébb? A twitter, amit unalmunkban pörgetünk, de valójában, amint kikapcsoljuk már egyetlen információra sem emlékszünk belőle? A videómegosztó, amin képesek vagyunk akár egész este termékteszteket és kicsomagolós filmecskéket nézni olyasmikről, amiket sohasem fogunk megvásárolni? Szánjunk időt arra, hogy megtisztítsuk telefonunkat a felesleges és időrabló programoktól. Ezzel nemcsak szabad tárhelyet, de sokkal több szabadidőt is nyerünk.

Megnézted már valaha a mobilod által kínált képernyőidő analitikát? Ez megmutatja pontosan mennyi időt töltesz el a telefonodon és azon belül azt is, hogy azt az időt mivel töltöd el. Ha a legnagyobb időrablókat egyszerűen eltünteted a masináról, hirtelen máris lesz kapacitásod kiolvasni azt a könyvet, amit már egy éve őrizgetsz az éjjeliszekrényeden.

Utolsó tanácsként pedig azt mondanánk, hogy az ünnepek ideje alatt, igyekezzünk találni egy olyan helyet a készülékeinknek, ami nincs szem előtt (például létesítsünk egy “töltőállomást” az előszobában, így hazatérve mindenki otthagyhatja a készülékét). Mindannyian vegyük le a figyelmeztető hangokat, rezgést a telefonokról. Fontos, hogy fizikailag is távolságot tartsunk a “kísértéstől”, ugyanis a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem fogunk tudni ellenállni, ha folyton villog, zúg, pittyeg a telefonunk, és így a kütyümentesség annyira lesz eredményes, mintha egy tábla csokival a tenyerünkben próbálnánk diétázni.

Kapcsolódó cikkeink: