Gyerek

Látássérült gyermek a családban

Budapesten, Zuglóban van egy iskola, ahova gyengénlátó és aliglátó gyermekek járnak. Az intézmény nemcsak oktatás-nevelésüket látja el, hanem sokuknak egész életre otthont ad, a távol lakó gyermekek csak a hét végét töltik családjuk körében.
2002. Október 23.

Az iskolában a jól ismert jókedvű zsivajgás, a falakat szép színes képek, a gyerekek alkotásai díszítik. Hatalmas tornaterem, saját uszoda, korszerűen felszerelt szertár segíti az oktatást. Az osztályokban a szokásosnál nagyobb méretű szemléltető táblák, feliratok vannak, a táblára nagy betűkkel írnak a tanárok. A padok lapja emelhető. A gyerekek egy része szemüveges, mások különböző optikai, illetve elektronikus eszközöket használnak: nagyítókat, távcsöveket, különleges olvasó televíziókat, melyeken a könyvek betunagysága és a háttér színe állítható, íráshoz, szerkesztéshez is használják azokat. Az iskolában a gyógypedagógusok munkáját és a gyermekek szakszerű ellátását szemorvos, pszichológus, gyógytornász és oktatástechnikus segíti.

Az intézmény utazótanári szakszolgálatot működtet, milyen tevékenységet takar ez az elnevezés?

A név csak részben fedi a szakszolgálat tényleges tevékenységét. A szakszolgálat gyógypedagógusainak az a feladata, hogy a gyengénlátó gyermekeknek, akik a mi iskolánkba járnak, speciális segítséget nyújtson. Óvodásokkal és felsőfokú tanulmányokat végző fiatalokkal is foglalkozunk. A szakszolgálat a gyengénlátó, aliglátó gyermekeknek, fiataloknak speciális optikai, elektronikai és tanulást segítő eszközöket ajánl kipróbálás után. A vidéki gyermekeket iskoláikban is felkeressük – tanácsaink a gyengébb látóképességű tanulók eredményes tanulását segítik. A befogadó iskolák pedagógusainak nyílt napokat is szervezünk, tanórákat láthatnak a meghívott érdeklődők, megismerkedhetnek speciális eszközeinkkel, a gyengénlátók oktatásában célravezető szemléltetéssel, módszerekkel. A pedagógus-továbbképzésben akkreditált tanfolyam szervezésével veszünk részt.

A gyengénlátók nagy része a helyi áltanos iskolában, a jól látó gyermekekkel együtt tanul. Az iskolába készülőket bentlakásos iskola-előkészítő táborba hívjuk (legközelebb június 18-20. között), ezen a szülők és a leendő tanító nénik is részt vesznek. A pályaválasztás előtt állókat már a hetedik osztályban tájékoztatjuk a lehetőségekről és tapasztalatainkról, mert körülményeiket figyelembe véve hosszabb idő szükséges annak eldöntésére, hogy hol tanuljanak tovább. Utógondozóink a középiskolásokat is felkeresik, és tanácsokkal látják el a diákokat például arról, hogy a napjainkban már igen elterjedt számítógép hogyan szolgálhatja ismeretszerzésüket. Nyáron tábort szervezünk nekik, sokan itt találkoznak először látássérült fiatalokkal, ahol megbeszélhetik közös problémáikat.

Kihez forduljon a szülő, ha felismeri, hogy gyermeke látásával probléma van?

Ha sérült látás vagy látásromlás gyanúja merül fel, természetesen először gyermekszemész szakorvoshoz kell fordulni. Ezután a Látásvizsgáló Országos Szakértoi és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központot (Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 39.) kell felkeresni, ahol pszichológiai, szakorvosi vizsgálat után szakvéleményben rögzítik a látássérülés tényét, és tájékoztatást adnak a fejlesztés lehetőségeiről és a fogyatékosokat nevelő családokat megillető juttatásokról.

Az óvodáskorú gyengénlátók hova járhatnak óvodába?

Az őket befogadó lakóhely szerinti óvodába javasoljuk a felvételét. Szakszolgálatunk háromévesnél idősebb gyermekek speciális egyéni fejlesztését végzi. Látásnevelő fejlesztőmunkánk a család bevonásával történik. A kicsiket és családjukat vendégül látjuk a családi hétvégén. Egy-egy alkalommal 8-9 család tölt együtt néhány napot kellemes környezetben. Financiális okokból egy évben csak egyszer tudunk családi hétvégét szervezni, a legközelebbi május 12-14-én lesz. A leendő első osztályosoknak csoportos felkészítő foglalkozásokat tartunk. A gyermekek itt sok mindent megtanulnak, amire majd az iskolában szükség lesz, kicsit rajzolnak, fejlődik a kézügyességük, tornáznak, sőt uszodánkban a vízzel is barátkoznak. Célunk, hogy a gyengénlátó, aliglátó gyermekek jobban használják megmaradt látásukat és a látást igénylő képességeik is fejlődjenek. A gyermekek fogalakozása idején pedig Szülok Iskoláját tartunk.

Beavatna egy kicsit részletesebben is a programba?

Többéves tapasztalat, hogy a fogyatékos gyermekeket nevelő családok igénylik a tanácsadást, a tájékoztatást. Az idei tanévben ingyenes előadássorozatot szervezünk, pszichológus, szemész, gyógypedagógus segít eligazodni a nevelési, pedagógiai kérdésekben, s tájékoztatást adnak a szociális juttatásokról, jogosultságokról. Egyéni problémák megbeszélésére is mód nyílik.

Forrás: Anyák Lapja