Gyerek

Kullancsos tévhitek

Rengeteg tévhit kering a kullancsok eltávolításával kapcsolatban, miközben a rosszul kivitelezett művelet csak növeli a fertőzés kockázatát.
2011. Május 15.

Kullancsos tévhitek

A legtöbb ember még azelőtt távolítja el a testéről a kullancsot, hogy a kórokozók a szervezetébe juthatnának. A kullancslárva ritkábban hordoz kórokozót, de mivel kisebb, mint egy milliméter, alig lehet észrevenni.

A kullancsok eltávolítására speciális, fémből készült, rugós csipeszt célszerű használni, ami tényleg hatékony, és bármelyik patikában beszerezhető.

Ezzel szemben, ha a kullancsot bekenik zsírral, petróleummal, akkor szép lassan leheli ki a lelkét, és fuldoklása közben ugyanúgy visszaöklendezheti a fertőzött vért az áldozat testébe, akárcsak akkor, ha ujjal próbálják kitépni, vagy csavarják, illetve összenyomják a potrohát. Ez utóbbi esetben az ember módszeresen visszapumpálja az állat bélrendszeréből az összes vért, és vele együtt a kórokozókat is.

Ha a kullancs feje beszakad, az csak neki baj, hiszen a kórokozók a gyomrában (potroh) vannak. A kitinből álló fej mint idegen test néhány nap múlva kilökődik a bőrből, a legjobb tehát, ha nem piszkáljuk.

Összefoglalva:

ne tekerjük, ne nyomkodjuk a bőrben már rögzült állatot. Egyenletes, határozott, lassú húzással, a potroh összenyomása nélkül lehet szakszerűen eltávolítani a parazitát.

Akcióterv csípés esetén

Azonnal távolítsd el a kullancsot, ne várj orvosra!

– Jegyezd fel a csípés idejét!

– Figyeld a csípés helyét (a bőrpír nagyságát, alakját) legalább öt héten keresztül!

– Ha 5 centisnél nagyobb folt jelentkezik, fordulj orvoshoz, kullancsambulanciához! – javasolja szakértőnk, dr. Lakos András orvos kandidátus.

További információk: www.kullancs.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin