Gyerek

Kullancsencephalitis elleni oltás

Mitől véd a kullancsencephalitis elleni oltás és hány éves kortól adható? Mit kell tenni kullancscsípés esetén?
2021. Április 21.
Kullancs Fotó: Getty Images

Tél végén, tavasz elején érdemes beadatni a kullancsencephalitis elleni védőoltást, azért, hogy a kullancs szezonra már védettséget kapjunk. Egyre többször hangzik el azonban, hogy szinte már nincs is kullancs szezon, szinte egész évben találkozhatunk kullanccsal. Így azok, akik nem kezdték meg még tél végén az oltást, tulajdonképpen bármikor kérhetik az oltóanyagot.

Ha kullancscsípésről beszélünk, akkor alapvetően két következménytől tartunk. Az egyik a kullancs által terjesztett Lyme-kór, a rossz hír az, hogy ez nem előzhető meg védőoltással. A másik, amitől tartani szoktunk, a vírusos agyvelőgyulladás, ez ellen hatékony védekezés a védőoltás.

A teljes védettséghez több oltásra van szükség (ezért érdemes minél korábban megkezdeni az oltási sort). Az alapimmunizálás három oltásból áll. Az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a második oltást, és ezt követő 9-12 hónap múlva a harmadik oltást. Amennyiben gyors védettség kialakítása szükséges, akkor a második oltást az elsőt követő 7. napon, a harmadikat pedig az oltás megkezdését követő 21. napon lehet beadni. Az oltás már egy éves kortól beadható. Az oltások vénykötelesek és kb. 13 ezer forintba kerül egy vakcina.

Néhány jó tanács:

  • Ha kirándulunk vagy hosszabban tartózkodunk a szabadban, akár csak a saját kertünkben, minden esetben alaposan vizsgáljuk át, hogy nincs-e bennünk, a gyerekünkben kullancs. Ha kullancsot találunk, akkor a következőket tegyük:

    kullancscsipesszel, kullancskanállal, esetleg sima csipesszel minél hamarabb szedjük ki a kullancsot egy határozott mozdulattal úgy, hogy ne nyomjuk össze a kullancs testét.

  • Fogjuk meg a bőrhöz közel és lassan kezdjük el húzni. Hagyjunk fél percet, hogy a kullancs maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha beszakad, akkor sincs nagy baj, magától kilökődik majd, ne kezdjük el kiszedegetni!
  • Soha ne csavargassuk, tekergessük a kullancsot!
  • Ne kenjük be semmivel, sem krémmel, sem olajjal, sem fertőtlenítőszerrel, ezzel éppen a fertőzés kockázatát növeljük!

Amennyiben a csípés után és többnyire annak helyén fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló, legalább 5 cm-es pír jelentkezik, akkor keressünk fel orvost. Gyermekek esetén akkor is, ha a gyerek füle előtt pír húzódik.

(Cikk forrása: oltokozpont.hu, kullancs.hu, budaioltokozpont.hu)