Gyerek

Kötelező lesz a bölcsődei és óvodai ügyelet biztosítása

Április 30-tól az önkormányzatoknak kötelező lesz a bölcsődei és óvodai ügyelet biztosítása. A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermeke nem szenved fertőző betegségben.
2020. Április 28.
Kötelező lesz a bölcsődei és óvodai ügyelet biztosítása (fotó: Getty Images)

Novák Katalin, családügyi államtitkár Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra a kormányrendeletre, ami az éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, és ami kötelezővé teszi az önkormányzatok számára, hogy április 30-tól ügyeletet biztosítanak az ellenőrzésük alá tartozó óvodákban és bölcsődékben – írta meg a 444.hu nyomán a 24.hu.

A rendelet szövege szerint az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli.

A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy gyermeke nem szenved fertőző betegségben. Az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani. Az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni és csoportonként maximum öt gyerek felügyelet biztosítható. Vegyes életkorú csoportok is megszervezhetők.

A rendeletben a kormány lehetőséget biztosít bármely foglalkoztató számára, hogy megszervezze az alkalmazottak gyermekei számára a napközbeni felügyeletet, 20 hetes-14 éves kor közötti gyerekeknek, akik nem szenvednek fertőző betegségben. Ebben az esetben is nyilatkoznia kell a szülőnek, hogy gyermeke egészséges és itt is csak kiscsoportos felügyelet lehetséges.

A munkahelyi gyermekfelügyelet létrehozását előző nap kell jelenteni a polgármesternek és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalnak.

Forrás: 24.hu