Gyerek

“Köszönj szépen a néninek” – így taníts udvariasságot a gyereknek

Három egyszerű trükk, amivel könnyebben sajátíthatja el gyermeked az udvarias viselkedést.
2021. November 22.
Könnyebben megy a barátkozás, ha tudják egymás nevét (Fotó: Getty Images)

Sok gyerek félénk, ha egy ismeretlennek kell köszönnie kell, de némi otthoni gyakorlással bátrabbá teheted.

Játsszátok el!

Próbáljatok ki néhány üdvözlőformát, mutasd meg a gyermekednek, hogyan kell szemkontaktust teremteni, majd kérd meg rá, hogy mutatkozzon be egyszerűen: “Helló, a nevem…” A járvány miatt a kézfogással sem kell bajlódni, egy nagy mosoly megteszi – mondja Jennifer L. Scott, az Etikett, jó modor és jó élet című könyv szerzője.

Vegyétek viccre!

Állítsd sorba a plüssállatokat vagy játékokat, és gyakoroljátok játék közben a bemutatkozást. Hallgassátok meg együtt, hogy szól Spongyabob vagy Peppa malac hangján egy bemutatkozás. Minél szórakoztatóbb ez a játék, gyermeked annál nyugodtabb lesz, ha a való életről van szó – véli Ann Joseph-Douglas, a minneapolisi Gyermekszínház oktatási igazgatója

Adjatok hozzá egy apró lépést a klasszikus játékhoz!

Az emberek nevének ismétlése segíthet gyermekednek emlékezni rájuk. Mielőtt elkezdenétek a “kő, papír, olló” meccset vagy bármilyen játékot, kérd meg a gyereket, hogy mindig a neveden szólítson és te is így szólítsd őt. (“Anna, szeretnél játszani?” “Igen, Eszter, számíts rám!”). Viccesen hangzik a párbeszédetek, pedig így könnyebben fogja memorizálni mások nevét is. Bátorítsd, hogy próbálja ki ezt az iskolában is, a barátaival – biztatja a szülőket Kaylie Scott, egy georgiai tanár. 

Miért nem köszön a gyerek? Mikortól kellene kulturáltan étkeznie a közös asztalnál? Segítünk eligazodni az etikett világában.

(VIA)