Gyerek

Koronavírus: milyen betegségeknél nagyobb a kockázat?

A legtöbbször az hangzik el, hogy az új koronavírus elsősorban az idős emberekre és a betegekre veszélyes. Milyen betegségek azok, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek?
2020. Március 18.
Koronavírus: milyen betegségeknél nagyobb a kockázat? (fotó: Getty Images)

Az új koronavírus vagy a COVID-19-ről már sok mindent tudunk, de természetesen még sok a megválaszolatlan kérdés. Azt például tudjuk, hogy az idősek és a betegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A koronavírus súlyos esetben tüdőgyulladást vagy ARDS-t (Akut Respirációs Distressz Szindrómát) okozhat, ami lényegében légzési elégtelenséget jelent. Az életkor mellett a másik veszélyeztetett csoportba azok tartoznak, akik valamilyen betegségben szenvednek.

Mely betegségeknél nagyobb az új koronavírus kockázata?

Azoknál, akik szív- és érrendszeri, keringési megbetegedésben szenvednek, krónikus légúti megbetegedésük van, vagy immunhiányosak.

A szív- és érrendszeri, keringési megbetegedések körébe tartozik a magas vérnyomás és a cukorbetegség is. Valószínűleg azért lehetnek veszélyeztetettek a szív- és keringési betegségben szenvedők, mert a tüdő és a szív nagyon összekapcsolt szervek, és ha a szív vagy az artériák egyébként sem egészségesen működnek, akkor egy tüdőgyulladás esetén a szívnek még erősebben kell dolgoznia azért, hogy minden létszükségletű szervet ellásson vérrel és oxigénnel –  írja a 24.hu.

A krónikus légúti megbetegedések körébe tartozik a cisztás fibrózis, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), a asztma vagy a komolyabb allergia is. Ha valaki a fenti légúti megbetegedésektől szenved és elkapja a fertőzést, akkor a tünetek erősebbek lehetnek.

A dohányosok közül sokan szenvednek COPD-tól, talán nem is tudják, mindenesetre a dohányzás önmagában rizikófaktor, mert a dohányosoknak sérült a tüdeje.

Egy vírusos betegség nagy kockázatot jelent azok számára, akik immunhiányosak: szervátültetetteknél, daganatos betegek kezelése során (a kemoterápia mesterségesen gyengíti az immunrendszert), autoimmun-betegségekben szenvedőknél. Ilyen esetekben az immunrendszer kevésbé tudja felvenni a harcot a betegség ellen.

Forrás: 24.hu