Gyerek

Koronavírus: hétfőtől bezárják az iskolákat

Orbán Viktor kormányfő péntek este jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatti újabb védelmi intézkedésként március 16-tól bezárják az iskolákat.
2020. Március 14.
Koronavírus: hétfőtől bezárják az iskolákat (Fotó: Getty Images)

Hétfőtől tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be, így a tanulók nem mehetnek be az oktatási intézményekbe, nem mehetnek be az iskolába, de az igazgatóknak továbbra is be kell járnia, a tanároknak pedig folytatni kell a tanítást digitális eszközökkel, akár otthonról, ha megvannak ehhez az eszközei, akár az iskola digitális eszközeit használva – írja az Index.hu. Így akinek ezért be kell mennie az intézménybe, az bemehet.

A miniszterelnök szerint így lehetőség lesz arra is, hogy a diákok felkészüljenek az érettségire, amit a szokott rendben meg lehet tartani. Mivel a diákok és tanárok között személyes találkozásra egyáltalán nem lesz mód, új módszertanokra is szükség lesz, melyhez az oktatási államtitkárság ajánlásokat fog közzétenni, amiket eljuttatnak minden iskolába.

Ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre

Az állam tud biztosítani kiscsoportos gyermekmegőrzést is, de a kormányfő szerint jobb lenne, ha a gyerekek inkább otthon maradnának, és kérik, hogy a gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. Ennek az indoklása, hogy ez a vírus az idősebbek számára életveszélyes is lehet, a fiatalabbaknak csak egy szokásos influenza megpróbáltatását jelenti, ezért inkább az idősekre kell most vigyázni.

Orbán Viktor szerint készülnünk kell arra, hogy az életünk nem hetekre, hanem legalább néhány hónapra változik majd meg, és ezekhez a változásokhoz mindannyiunknak alkalmazkodnia kell.

Az oktatási akciócsoport által megfogalmazott javaslat kormányrendeletben is olvasható lesz még a hétvégén. A miniszterelnök az óvodák bezárásáról most nem beszélt, az Index.hu szerint hogy az intézkedés ezekre is vonatkozik-e, az vélhetően a kormányrendeletekből ki fog derülni.

Az egyetemek bezárásáról, a sportesemények és a nagyobb közösségi rendezvények megrendezésének tilalmáról már szerdán döntött a kormány, amikor veszélyhelyzetet hirdettek ki.

Új akciócsoportokat állítottak fel

A miniszterelnök bejelentése szerint a 10 akciócsoportot is felállított a kormány – írja a Portfolio.hu. Az akciócsoportok:

  • Oktatási akciócsoport (vezetője: Maruzsa Zoltán)
  • Járványügyi mobil konténerkórház felépítéséért felelős akciócsoport (vezetője: Tóth Tamás vezérőrnagy)
  • Létfontosságú vállalatok biztonságáért felelő akciócsoport (vezetője: Benkő Tibor tábornok)
  • Nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport (vezetője: Menzer Tamás)
  • Kommunikációs akciócsoport (vezetője: Kovács Zoltán)
  • Rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport (vezetője: Gulyás Gergely)
  • Pénzügyi akciócsoport (vezetője: Varga Mihály)
  • Gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport (Vezetője: Máger Andrea)
  • Koronavírus kutatócsoport, melynek a feladata vakcinafejlesztés lesz (Vezetője: Jakab Ferenc professzor)
  • Határellenőrzési akciócsoport (Vezetője: Balogh János altábornagy)

Izraelből sem lehet beutazni

Az újonnan megbetegedettek között vannak olyanok, akik Izraelből érkeztek Magyarországra, ezért Izraelből sem lehet beutazni Magyarország területére – jelentette be Orbán Viktor. A magyar állampolgárokra pedig, akik Izraelből érkeznek, 14 napos hatósági otthoni karantén vár, hasonlóan, mint Kína, Olaszország, Irán és Dél-Korea esetében.

A védekezéssel kapcsolatban a kormányfő megosztotta, hogy több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitás áll rendelkezésre, és a laborvizsgálatok kapcsán a WHO előírásait alkalmazzák, ezek alapján határozzák meg többek között a vizsgálatba vonandó személyek körét is. Közlése szerint kesztyűből 22 millió pár, sebészi maszkból 1,2 millió darab áll rendelkezésre, és érkezik további egymillió műtéti maszk is. Lélegeztetőgépből és altatógépből 2-2 ezer darab érhető el jelenleg az országban, így a kormányfő szerint akár több tízezer megbetegedés esetén is helyt tudnak állni a kórházak, de újabb gépek beszerzéséről is döntöttek.

Forrás: Index.hu/Portfolio.hu