Gyerek

Koronavírus: bezárják a budapesti játszótereket

A koronavírus-járvány miatt bezárják a fővárosi játszótereket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester keddi online sajtótájékoztatóján.
2020. Március 18.
Koronavírus: bezárják a budapesti játszótereket (Fotó: Getty Images)

A főpolgármester a fővárosi operatív törzs ülése után Facebook-oldalán élőben közvetített videóban elmondta: az összes – zárható – fővárosi játszóteret lezárják, mert az ottani játékok lehetőséget biztosítanak a vírus terjedésére, és kérte, hogy ne vigyék a gyerekeket a játszóterekre – írja az MTI.

Nem lesz ingyenes a parkolás

Döntöttek arról is a kerületekkel közös álláspontot képviselve, hogy nem teszik ingyenessé a parkolást, mert az a járvánnyal szembeni védekezés szempontjából rossz döntés lenne. Karácsony Gergely ezt azzal magyarázta, hogy az utakon ugyan kevesebb az autó, a parkolóhelyeken azonban ugyanannyi van, vagy akár a szokottnál több is.

Hozzátette, hogy ha ingyenessé tennék a parkolást, azzal valódi káosz teremtődne, nem lenne lehetőség arra, hogy a közterületeket csak rövidebb ideig használják parkolásra, ezzel pedig az egészségi szolgáltatókat, valamint a közrendet fenntartók munkáját nehezítenék. Azt ugyanakkor mérlegelik, hogy ingyenes parkolást biztosítsanak az egészségügyben, vagy más, most különösen fontos közérdeket szolgáló szektorban dolgozóknak.

Változik a közösségi közlekedés járatainak menetrendje

A főpolgármester szólt arról is, hogy a buszokon és a trolikon megszüntették az első ajtós felszállást a sofőrök védelme érdekében, és kordont is húztak, hogy a járművezetőket elválasszák az utasoktól. Csütörtök hajnaltól a fővárosi közösségi közlekedés járatai átállnak a nyári, iskolaszüneti menetrendre, mivel jelentős mértékben csökkent a tömegközlekedést használók aránya, keddtől pedig online regisztrációval könnyítik, és havi száz forintra csökkentették a MOL Bubi közbringarendszer használatát.

Forrás: MTI