Gyerek

Koronavírus-védekezés: káosz van az iskolákban

Egyre mélyülő káosz jellemzi a koronavírus elleni iskolai védekezést - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja, Nagy Erzsébet.
2020. Szeptember 16.
Koronavírus-védekezés: káosz van az iskolákban (fotó: Getty Images)

Egyre mélyülő káosz jellemzi a koronavírus elleni iskolai védekezést, a pedagógusok, de sokszor még az intézményvezetők sem tudják, a fertőzés megjelenése esetén mi egyebet kell tenniük azon kívül, hogy jeleznek a tankerületnek – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja, Nagy Erzsébet, miután az utóbbi két hétben napi szinten jelennek meg hírek iskolabezárásokról, tantermen kívüli oktatás elrendeléséről. Egyre jobban látszik: az eljárásrendek nem egységesek.

A miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában pedagógusok kapták el a koronavírust, és bár múlt hét pénteken leadták a kontaktlistákat a tankerületnek és a megyei népegészségügynek, az iskola közleménye szerint hétfőig semmilyen utasítást nem kaptak arról, hogy mit is kéne pontosan csinálniuk. Ezzel szemben például a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban nyolc osztályban már elrendelte a tantermen kívüli oktatást az operatív törzs.

Mi is folyamatosan küldjük a jelzéseket a Klebelsberg Központnak, de semmilyen érdemi tájékoztatást nem kapunk. Csak azt látjuk, hogy egyre nagyobb a fejetlenség – fogalmazott Nagy Erzsébet. Mint mondta, a PDSZ tud olyan középiskoláról, ahol az egyik tanuló pozitív koronavírus-tesztje után az osztálytársakat karanténba küldték, de az érintett diákot tanító pedagógusokat már nem tekintették “szoros kontaktnak”, így velük nem történt semmi. De a legtöbb esetben a karanténba küldött diákokat sem tesztelik, csak akkor, ha kezdenek rosszul lenni.

Nagy Erzsébet szerint mára bebizonyosodott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiadott, s a tanévkezdésre megküldött protokoll a járvány megfékezése szempontjából alig használható, ezért új, központilag kidolgozott és átlátható járványügyi szabályokat kellene hozni. A helyi protokollok kidolgozását pedig nem laikus tantestületekre kellene bízni Nagy Erzsébet szerint.

Közben a 444.hu-n jelent meg, hogy egy budai iskolában az egyik alsós évfolyam 4 tanárából 3 otthon van, és arra várnak, hogy leteszteljék őket. Az egyik tanár a lapnak elmondta, hogy az év elején nekik megküldött járványügyi szabályok betarthatatlanok. Nem lehet másfél méterre ültetni a gyerekeket, a bútorok sem lehet kitolni a folyosóra tűzvédelmi szabályok miatt. A tankerülettől az iskola kapott pár doboz gumikesztyűt és maszkot, és pár tubus fertőtlenítőt, ami szinte semmire nem elég. A szükséges eszközöket a szülők hozták.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az Életközelben videósorozat legújabb részében elmondta, hogy számoltak azzal, hogy a vírus megjelenik az iskolákban, azt azonban kizártnak tartja, hogy mindegyik osztályban feltűnik a koronavírus. Több mint 13 ezer helyszínen folyik oktatás, a miniszter szerint ezrelékben mérhető az érintettség, ezt a helyzetet pedig uralni lehet. Néhány iskolában kis időre teljes egészében átálltak digitális oktatásra, máshol csak egyes osztályokat küldtek haza. A miniszter hangsúlyozta, hogy jár a teljes táppénz azoknak a tanároknak, akik a munkahelyükön fertőződtek meg – írja a hvg.hu.

Forrás: Népszava/444.hu