Gyerek

Korlátozás lazítása: meddig merészkedjünk?

Mit szabad és mit nem, most, hogy megszűnt a szigorú kijárási korlátozás. A 444.hu Falus Ference, korábbi tisztifőorvost kérdezte.
2020. Május 19.
Elmehetünk meglátogatni a nagyit? (fotó: Getty Images)

Hétfőtől a fővárosban is megszűnt a kijárási korlátozás, kinyithatnak az üzletek, strandok, az Állatkert, éttermek, kocsmák, kávézók – igaz utóbbiak csak a teraszaikat nyithatják meg.

A boltokban, tömegközlekedési eszközökön továbbra is kell maszkot viselni és tartani kell mindenhol a másfél méteres távolságot egymástól. Nehéz általános útmutató adni arról, hogy most akkor mennyire álljunk vissza egyik pillanatról a másikra a megszokott kerékvágásba és, hogy vajon mi fér bele és mi nem. A 444.hu a korábbi tiszti főorvost, Falus Ferencet kérdezte.

“Most hétvégén találkoztam először a lányommal és az unokámmal. Folyamatosan mérlegeltem, mi fér bele, és mi nem. A koromtól függetlenül egészségesnek érzem magam, de velem is előfordult, hogy törölgettem a kilincset a lépcsőházban, mert rám tört a pánik. Aztán később abbahagytam. Ez egy pszichés kérdés” – mondta el Falus Ferenc.

Falus a tömegrendezvények, strandok, edzőtermek látogatását kockázatosnak tartja, minden más esetben nyugodtabban ajánlott lazítást.

Amitől tartózkodni kell szerinte az “Az ismeretlenekkel, félismeretlenekkel való puszilkodástól.” Falus szerint jobb az óvatosság, ne adjunk puszit a barátunk, ismerősünk férjének, feleségének sem. “Ugyanakkor mindenki maga dönti el, milyen mértékű kockázatot vállal, és amit most mondok, azt minden héten újra kell gondolni.”

Ezen kívül továbbra sem menne tömegbe. “Nagyon szomorú, de kockázat nélkül nem lehet összehozni most egy rendes tüntetést” – tette hozzá.

Falus szerint akikkel ritkán találkozunk, azokhoz nem menjünk túl közel, inkább a szabadban találkozzunk barátainkkal és tartsuk a két méteres távolságot. Sétálni szabad, ahogy eddig is. Ha a távolság nem megoldható, akkor hordjunk maszkot.

A volt országos tiszti főorvos semmit sem lazítana azoknál, akiknek krónikus betegségük van, vagy olyan gyógyszert szednek, ami negatív hatással van az immunrendszerükre.

“Semennyire, de ne fogdossunk össze mindent, vagy ha mégis, akkor legyen rajtunk kesztyű, legyen nálunk kézfertőtlenítő, és miután leszálltunk, mossunk kezet”- mondja a vonattal történő utazásról.

Falus szerint, ha egy 30 fős összejövetelen mindenki megbetegszik, még mindig megoldható a kontaktuskutatás, és lokalizálható a járvány. Viszont túlságosan hirtelennek tartja azt a döntést, hogy Budapesten június 15-től, az ország többi részén pedig június 1-től már lehet 200 fős esküvőket tartani, szerinte pár hétig még érdemesebb lett volna meghagyni egy 30 fős korlátozást.

És mi a helyzet a nagyszülő-unoka találkozással? Ha egészségesek a nagyszülők, Falus szerint nincs benne különösen nagy kockázat. Bár nem lehetünk benne teljesen biztosak, az eddig ismert adatok azt mutatják, hogy a gyerekeknél enyhébb tünetekkel zajlik a megbetegedés, és valószínű, hogy a fertőzőképességük is kisebb. “Családi fertőzés esetén is a szülők fertőződtek meg előbb, aztán a gyerekek.”

Kocsmába, kávézóba menni szerinte lehet, de azt hozzátette, hogy “Az ember reménykedik, hogy az asztalokat távolabb tolták egymástól, és a személyzetnek előírták a maszkviselést, remélhetőleg a konyhán levőknek is.”

“A legfontosabb, hogy a munkaadó arra biztassa a munkavállalóit, hogy ha betegek, tüneteik vannak, akkor maradjanak otthon, ne féljenek attól, hogy emiatt másnap elvesztik a munkájukat” – válaszolta Falus arra a kérdésre, hogy visszamehetnek-e az emberek dolgozni az irodába. “Egy marketingrészlegen, reklámügynökségnél például minek bemenni, és egymás mellett ülni?” – kérdezte Falus, akit éppen hétfőn kérték fel, hogy tartson előadást HR-eseknek a kockázatokról. Hozzátette, hogy irodába menni eddig is kockázatos volt, “sosem tudhattuk, bement-e a kolléga lázasan, náthásan”.

A strandokról azt mondta, hogy az szerinte kockázatos. Azért mert túl sokan vannak egy medencében. “Úszni sem szívesen úsznék valaki mögött úgy, hogy egy méter van a lába és a szám közt. Akkor már sokkal inkább mellette. A lényeg, hogy ne legyünk úgy, mint a heringek, és csak akkor menjünk, ha nagyon egészségesek vagyunk. A víz önmagában biztonságosnak tűnik, mert klórozva van.”

A játszóterekről azt mondta, hogy a felnőtteknek tartania kell a távolságot, de a gyerekek azt csinálnak, amit akarnak. “Kevés helyen indokolt a köztéri fertőtlenítés, de a játszótér talán mégis ilyen. Ha naponta egyszer legalább a fémfelületeket fertőtlenítenék, az növelné a biztonságérzetet.”

Falus szerint érthetetlen, hogy az edzőtermek egy része miért nem volt zárva az elmúlt hetekben. Azt mondta, ha megnyitnak, fertőtleníteni kellene az eszközöket két használat között. Ráadásul “az ember köhög, liheg, idegenek vannak együtt. Nagyon lényeges a távolságtartás, és persze közben ne nyúlkáljunk az arcunkhoz.”

Forrás: 444.hu