Gyerek

Komplex gyermekkardiológiai vizsgálatokat is kínál az Oktogon Medical Center

Az Oktogon Medical Center Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő magánorvosi központja.
2021. December 08.
Kuczor Richárd, az Oktogon Medical Center operatív és üzletfejlesztési igazgatója

Komplex gyermekkardiológiai vizsgálatokat is kínál az Oktogon Medical Center

A járóbetegellátás számos területén biztosítanak magas minőséget és nyugati színvonalat a páciensek számára, miközben több szakág esetén kifejezetten gyerekeknek szóló rendeléssel is büszkélkedhetnek. Ennek apropójából kerestük fel Kuczor Richárdot, az Oktogon Medical Center magánklinika operatív és üzletfejlesztési igazgatóját, hogy mutassa be egy kicsit az olvasók számára az intézményhez kapcsolódó ellátások közül azokat, melyek kifejezetten a gyermekeknek szólnak.

A gyermekkardiológia unikális szolgáltatás az Oktogon Medical Centernél

Kérdéseinkre válaszolva Richárd elsőként rögtön a gyermekkardiológiát emelte ki a sorból, mely már újszülött kortól egészen 18 éves korig bezárólag fogadja a betegeket. Legyen szó veleszületett vagy szerzett szívbetegségről, a tapasztalt orvosi háttérnek és a modern felszereléseknek köszönhetően gyors diagnózisra és megfelelő szakellátásra számíthatnak az érkezők.

Mint az Oktogon Medical Center gyermekkardiológiájáról megtudtuk, ez egy unikális szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy az egész országban rendkívül ritka szakág, konkrétan gyermekkardiológusból is alig négy-öt dolgozik a fővárosban, tehát egy igazi hiányszakmáról beszélhetünk. Nem véletlen, hogy olyan népszerű az intézményen belül.

A betegségek diagnosztizálásakor vagy kontrollvizsgálatok esetén a pácienseket minden esetben alapos kivizsgálás várja. Az központban könnyedén végeznek 12 elvezetéses vagy terheléses EKG-t, szív ultrahangot, szükség esetén 24 órás vérnyomás- vagy EKG monitorozást, de a vér oxigénszintjének ellenőrzésére is gyakran sor kerülhet.

Komplex gyermekkardiológiai vizsgálatokat is kínál az Oktogon Medical Center

A járványhelyzetben különösen fontos szerepet kapott a gyermekkardiológia

Különösen a járványhelyzet tekintetében nagyon fontos a megfelelő gyermekkardiológiai ellátás, mert sok lurkó esett és esik át a Covid-fertőzésen, amit gyakran kísérnek különféleszövődmények. Egy kardiológiai vizsgálat során minderre könnyedén fény derülhet.

Azoknál a gyermekeknél, akik aktív életmódot folytatnak, például rendszeresen sportolnak, nagyon fontos lehet egy ilyen kivizsgálás. Különösen akkor, ha bizonyítottan átestek a betegségen, hiszen a poszt-Covid tünetek korai feltárásával még idejekorán megelőzhető a baj, tehát nem szerencsés megvárni, amíg mindez hatással lesz a teljesítményükre.

A gyerekek számára jelenleg két kardiológiai vizsgálati csomag érhető el. Az egyik egy alapcsomag, mely tartalmazza a szakorvosi vizsgálatot, a 12 elvezetéses EKG-t és a szív ultrahangot. Ezen felül van a sportolói csomag, mely az imént említetteken felül még terheléses EKG-t is magában foglal.

Nagyon sok idén a beteg gyerek, így fontos szerepet kap a gyermek fül-orr-gégészet

Mint azzal bizonyára senkinek sem okozunk meglepetést, jelenleg egy pandémia kellős közepén vagyunk, ami különös helyzetet idézett elő az őszi szezonban. Míg ugyanis korábban ilyenkor az influenza tombolt, addig ez most a Covid miatt háttérbe szorult, gyakorlatilag eltűnt.

Bár hivatalosan nincs influenzajárvány az országban, azt Kuczor Richárd is megerősítette, hogy nagyon sok a beteg gyerek, rengetegen jelentkeznek náluk influenzaszerű megbetegedésekkel, melyeket nem neveznek tényleges influenzának, ugyanakkor az biztos, hogy nem is sorolhatók a Covid-fertőzések közé.

Mivel a gyerekek nem kapnak oltást és nem hordanak maszkot sem, a korábbi lezárásokból kifolyólag legyengült immunrendszerükkel együtt az idei szezonban jobban érintik őket a felsőlégúti megbetegedések. Erre, illetve a más egyéb fül-orr-gégészeti megbetegedésekre az Oktogon Medical is fel van készülve.

Az intézmény gyermekbarát orvosokkal és közeggel tudja fogadni a legkisebbeket is különféle felsőlégúti megbetegedésekkel, megfázásos tünetekkel, fülproblémákkal, orrvérzéses panaszokkal, de a nyaki nyirokcsomókhoz kapcsolódó tünetekkel egyaránt.

Komplex gyermekkardiológiai vizsgálatokat is kínál az Oktogon Medical Center

Tinédzserambulancia a nőgyógyászaton belül

Amint Richárd kiemelte, népszerű szakág az Oktogon Medical Centernél a tinédzserambulancia is, mely a nőgyógyászaton belül működik, és rendkívül fontos szerepet tölt be.

Az ilyen rendeléseken a 14-18 éves lányok vehetnek részt, akik miután elérik a pubertáskort egy felvilágosító beszélgetéssel egybekötött első nőgyógyászati vizsgálaton vehetnek részt. Ilyenkor fény derülhet olyan veleszületett rendellenességekre, melyekkel foglalkozni kell, de egyfajta felvilágosításra is sor kerül.

Ez azért különösen lényeges, mert a gyermekek jobban elhiszik, ha az orvos szájából hallják, hogy bizonyos esetekben mikor és mi a teendő, legyen szó akár a menstruációról, akár a fogamzásgátlásról.

A gyermekneurológia is részt vesz a poszt-Covid tünetek feltárásában

A kardiológiához hasonlóan a gyermekneurológia is egyfajta különlegességnek tekinthető az Oktogon Medical Center portfóliójában. Kuczor Richárd elmondta, hogy rengeteg olyan poszt-traumás és poszt-Covid tünet jelentkezhet a gyermekeknél, melyek jellemzően a kardiológia mellett kivizsgálást igényelnek.

Különösen olyan esetben lehet szükség egy átfogó vizsgálatra, amennyiben a gyermek izomgyengeséget, szédülést, mozgászavart vagy memóriaproblémákat tapasztal, hiszen ezek mind a korábban lezajlott Covid-fertőzés szövődményeiként léphetnek fel, és neurológiai ellátást igényelnek.

Miért válasszuk gyermekünknek az Oktogon Medical Centert?

Erre a kérdésre Richárd kiemelte, hogy a száz százalékig gyermekbarát hozzáállás, a családias közeg és az otthonos rendelők mellett – ahol a picik nem is érzik, hogy orvosi rendelőben vannak -, leginkább az tekinthető az Oktogon Medical Center legnagyobb előnyének, hogy 0-tól 99 éves korig az egész családot el tudják látni.

Nagyon fontos számukra a gyermekek megóvása, a betegségek megelőzése. Sok esetben előfordul, hogy egy anyuka érkezik általános szakrendelésre, és vele együtt a gyermek is átesik egy általános vizsgálaton, ha a szakághoz kapcsolódó probléma merült fel vele korábban.

Zárszóként Kuczor Richárd elmondta, hogy számukra nem a nyereség a legfontosabb, sokkal inkább az, hogy mindenkit meggyógyítsanak. Az intézményben ugyanis kizárólag olyan orvosok dolgoznak – természetesen a gyermekeknek dedikált szakágakon is -, akik valódi hivatástudattal állnak a gyógyításhoz minden egyes nap.