Gyerek

Kismamákat érintő változások 2012-ben

Összegyűjtöttük neked egy cikkbe a 2012-es kismamákat érintő változásokat, hogy könnyebben eligazodj.
2012. Január 27.

Nos, kismamának lenni nem könnyű. Ezt persze mindannyian tudjuk, és most nem is az éjszakázás gyötrelmeire vagy a fogzás kihívásaira gondolunk, hanem a „papírmunkára”, aminek egyrészt – úgy tűnik – sosincs vége, másrészt szinte könyvelővé képez bennünket. És ami az idén a szokottnál is bonyolultabb – ha nem akarunk anyagilag rosszul járni.A változásokról írtak már sok helyen, és mi is foglalkoztunk már a témával, de fontosnak érezzük az emlékeztetést, ezért újra összefoglaljuk a tudnivalókat.

1. Megszűnt az adójóváírás a TGYÁS-ban és GYED-ben részesülők esetében. A jövedelemcsökkentést kompenzálni tervezi a kormány, de csak

• bizonyos esetekben,

• igénylésre,

• havi 100 és 9500 forint közötti összegben,

• azoknak, akik tavaly december 31-én még és idén január 1-én már az adott ellátásban részesültek.

GYES-GYED kalkulátor: számold ki, mennyi pénzt fogsz kapni!

Bővebben itt olvashatsz a témáról, katt!

A kormányrendelet-tervezet, itt olvasható, katt!

2. A bölcsődékben az étkezésért fizetendő összegen felül a gondozásért is külön térítési díjat (úgynevezett személyi térítési díjat) állapít(hat) meg a fenntartó. Ennek mértéke legfeljebb az egy főre eső jövedelem 25%-a lehet, viszont csak azok mentesülnek alóla, akik• három vagy annál több gyermeket,• gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket,• fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek.

Bővebben, itt olvashatsz a témáról!

A törvénymódosítás teljes szövege, katt ide!

3. Meg nem erősített – de nem is cáfolt – értesülések szerint államosítanák az életkezdési támogatás gyűjtésére szolgáló babaszámlák (az ún. startszámlák) vezetését, hogy a számlákra érkező összegeket (az indulótámogatást, majd az eseti és rendszeres befizetéseket, valamint az azok után járó állami támogatást, illetve ezek kamatait) az állam, és ne a kereskedelmi bankok forgathassák a gyermek 18 éves koráig. (Ez mostanáig 75 milliárd forint.)

Bővebben itt olvashatsz a témáról, katt!

4. Kedvező hír azonban, hogy ettől az évtől kezdve a gyermekek után járó pótszabadság már mindkét szülőnek jár, amiről nyilatkozatot kell tenni a munkáltatónál. A szabadság mértéke változatlan maradt, és továbbra is a gyermek születésének évétől addig a naptári évig jár, amelyben a gyermek betölti a tizenhatodik életévét. Ugyanakkor változás, hogy a fogyatékos gyermeket nevelő munkavállaló a fogyatékos gyermeke után két nappal több pótszabadságra jogosult.

Bővebben itt olvashatsz a témáról, katt!

Forrás: www.babaszoba.hu, index.hu, www.anyabarat.hu, www.kormany.hu, www.parlament.hu