Gyerek

Kis önértékelésből nagy súly lesz

A kis önbecsülésű gyerekek nagyobb eséllyel válnak elhízott felnőtté - állítja egy új brit tanulmány.
2015. Október 29.

Az eddig is ismert volt, hogy a túlsúlyosok között arányaiban több a kis önbecsülésű ember, ám azt eddig nem tudhattuk biztosan, hogy ezen tulajdonságuk nem eredménye, hanem kiváltó oka az elhízottságnak.

Egy 6500 főre kiterjedő vizsgálat mutatta azt az eredményt, hogy a kisebb önbecsüléssel rendelkező gyerekekből válhatnak később elhízott felnőttek. A jelenség sokkal erősebben volt érzékelhető a lányoknál.

A vizsgálat résztvevői először gyermekkorukban szolgáltattak adatokat magasságukról és súlyukról, majd ezeket a vizsgálatokat 30 éves korukban megismételték náluk. A felmérés során rögzítették a részt vevők érzelmi állapotának jellemzőit is. A kutatást vezető, Dr. David Collier úgy véli, vizsgálódásuk eredményei azért meghökkentőek, mert eddig az elhízást főként egy anyagcsere-zavaros rendellenességnek tartották, míg ezek az adatok arra utalnak, hogy a háttérben komoly kockázatot jelentenek a kialakulását tekintve az érzelmi problémák is.

A kutatók persze nem jelenthetik ki, hogy a gyermekkori pszichológiai problémák elhízáshoz vezetnek a későbbi életszakaszokban, de úgy vélik, legalább olyan jelentős tényezőként kell ezeket is figyelembe venni, mint a rendszeres testmozgás hiányát, az étrendes vagy a mintaként látott szülők alkatát.

A kutatók szerint adataik ismét felhívják a figyelmet arra, az elhízás nem olyan jelenség, amelyet az orvostársadalom egyedül képes volna megfékezni és visszaszorítani, sokkal nagyobb együttműködésre és kooperációra van szükség a szülők és a tanárok részéről is, hogy a gyermekkori pszichés kockázatokat kiszűrhessék.

Forrás: Medipress