Gyerek

Kiderült, miért előítéletesek az emberek

Oka van annak, hogy sokan előítéletesek, a szakemberek azonban végre tudják mi van emögött: az előítéletes ember agyának egyszerűen hosszabb időre van szüksége, hogy pozitív dolgokat tudjon előhívni az adott emberrel vagy csoporttal kapcsolatban.
2016. Március 11.

Kutatók 83 önkéntes bevonásával azt vizsgálták, hogy mi zajlik a fejünkben akkor, amikor előítéletesek vagyunk. Ehhez az önkéntesek agyát vizsgálták EEG segítségével: pozitív tulajdonságokat kellett mondaniuk általuk ismert csoporttársaikról illetve fotókon látható vadidegenekről.

Dr. Lorena Gianotti professzor arra hívja fel a figyelmet a kutatást kielemezve, hogy előítéleteinket olyan jól el tudjuk rejteni, hogy néha még önmagunk sem tudunk a létezésükről. Azok, akik előítéletesek abban különböznek a kevésbé előítéletesektől, hogy nehezebben, hosszabb idő alatt tudnak pozitív dolgokat mondani emberekkel, csoportokkal vagy bizonyos helyzetekkel kapcsolatban.

A professzor szerint semmi meglepő sincs abban, hogy nehezen tudunk pozitív tulajdonságokat mondani olyanokról, akiket nem kedvelünk, távol állónak tekintjük őket. Például egy foci drukkernek is sok időre lenne szüksége ahhoz, hogy az ellenfélről csupa szép dolog jusson eszébe. Ezen senki sem csodálkozik.

A kutatásból az is kiderült, hogy a konzervatívok előítéletesebbek és kevésbé intelligensek, mint a tőlük balra elhelyezkedők: a konzervatív emberek kevésbé nyitottak az új vagy ismeretlen jelenségekkel, emberekkel kapcsolatban, így tovább tart nekik, hogy pozitív dolgokat vegyenek észre ilyen helyzetekben.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Eldugják, mert hibásnak tartják őket
  • Blog az előítéletek ellen
  • Forrás: Medipress