Gyerek

Kerüld el a fertőzéseket!

Minden leendő anyuka rémálma, hogy a terhesség alatt elkapott betegségeknek születendő babájuk látja kárát, pedig lehetetlen kilenc hónapig burokban élni. Összegyűjtöttük, milyen hatással lehetnek a leggyakoribb fertőzések a magzatra a várandósság alatt.
2014. Május 21.

Influenza

Elsősorban az anyukára nézve veszélyes a lehetséges szövődmények miatt, hiszen nem megfelelő kezelés esetén akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. A fejlődő magzatnál maga a vírus nem okoz rendellenességeket, nem úgy az influenza kezelésére használt készítmények. A vény nélkül kapható gyógyszerek is okozhatnak komoly gondokat, ezért alkalmazásuk előtt kötelező kikérni a szülész-nőgyógyász tanácsát. A gyógynövényekkel szintén érdemes csínján bánni, mivel befolyásolhatják a vérnyomást, és összetevőik hatását az orvosok sem ismerik pontosan.

Megelőzése: A legfontosabb lépés a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel, valamint a bőséges folyadékfogyasztás. Együnk mindennap friss gyümölcsöt, zöldséget, teljes értékű gabonákat. A nem túl megerőltető testmozgás szintén fokozza immunrendszerünk működését. Ha nem bízunk szervezetünk természetes védelmében, az influenza elleni védőoltással is számolhatunk, a vakcina ugyanis teljesen ártalmatlan a magzatra nézve. Különösen akkor ajánlatos az oltás, ha a terhesség az influenzaszezonra (október-november környékére) esik.

Lázas megbetegedés és felfázás

A hőemelkedés, a láz és a húgyúti fertőzések szintén nem okoznak gondot a magzat fejlődésében, de ez esetben is gondoskodnunk kell a tünetek enyhítéséről. A különböző gyulladáscsökkentő, illetve fájdalomcsillapító gyógyszerek közül az acetilszalicilsav-tartalmú és non-szteroid készítmények a terhesség alatt is szedhetők mértékkel egészen a 34. hétig, ezt követően ugyanis befolyásolhatják a szív és a tüdő fejlődését. A tartós, magas láz azonban megterheli a szervezetet, ezért ilyenkor érdemes hűtőfürdőt alkalmazni és szakértő segítségét kérni. Bár a terhesség alatt ritkán használnak antibiotikumokat, a súlyosabb következmények elkerülése miatt ezeket is alkalmazhatjuk, persze csak szigorú orvosi felügyelet mellett.

Megelőzése: A már említett folyadékfogyasztás ezúttal is a segítségünkre lehet a fertőzések elkerülésében. Emellett hűvös, szeles időben mindig ügyeljünk derekunk melegen tartására, kerüljük a hideg vizű medencéket, és ne üljünk hosszabb időre hideg felületre, például fűtetlen autóülésre, hűvös padra, székre, betonra.

Gyomor-bél rendszeri fertőzések

A hányással, hasmenéssel járó vírusok kellemetlenek ugyan, ám a fejlődő babára és a mamára nézve is ártalmatlanok. Az egyetlen veszélyt a kiszáradás jelenti, ezért ilyen betegségek esetén érdemes különös figyelmet fordítani a bőséges folyadékpótlásra. A tünetek teljes megszüntetése nem a legcélravezetőbb, mivel ezzel a kórokozók természetes kiürülését akadályoznánk meg, de néhány széntabletta és az apró kortyokban fogyasztott víz csillapíthatja a panaszokat. Pár napig tarthatunk diétát is, amikor csak főtt krumplit vagy üres pirítóst fogyasztunk, ám ez hosszú távon nem tanácsos. Ha a tünetek két-három nap után sem múlnak el, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Megelőzése: Próbáljuk meg kerülni a gyomorrontást okozó ételeket, mint például a nyers húsokat, a lágy sajtokat, a mosatlan gyümölcsöket és a lejárt szavatosságú élelmiszereket. Fontos megemlíteni, hogy a terhesség utolsó heteiben, a szervezet szülésre felkészülése közben is jelentkezhetnek hányásos, hasmenéses tünetek, melyek ilyenkor teljesen természetesek.

Forrás: Kismama magazin