Gyerek

Kell a gyereknek étrend-kiegészítő?

A patikákban és drogériákban vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó fiolák hirdetik magukon a csábítóan hosszan tartó energiát, az egészséges csontokat és az egészséges élet reményét gyermekeinknek. De tényleg szükségesek?
2014. Június 23.

Gyönyörű színű szirupok, gumicukorba rejtett multivitamin, tetszetős dobozok, amik arra ingerelnek, hogy a kosarunkba dobva gyorsan megvegyük őket, és megnyugtassuk magunkat, hogy a gyermekünk biztosan megkapja azokat a vitaminokat, amikre szüksége van. Valóban ennyi elég lenne az egészséges élethez?

Kínai hagyma, görög eper, holland paprika

Egy fárasztó, stresszes nap után, amikor hazaesünk a munkahelyünkről, könnyű lecsillapítani háborgó lelkiismeretünket azzal, hogy kiosztunk a család tagjainak egy-egy vitamintablettát, hiszen A-, B-, D- vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok egyvelege található meg egyetlen aprócska pirulában.

A dobozban mellékelt leírásból pedig úgy tűnhet, hogy tényleg hatékony és kényelmes ezeket a vitamin- és étrend-kiegészítő készítményeket szedni. Nagy Gabriella, dietetikus szerint ez nem feltétlenül helytelen, mert a mai táplálkozásunkkal már nem is lehet bevinni mindazt a vitaminmennyiséget, ami elegendő lenne a szervezetünk számára. Érdekességként felhoz egy kutatást, amelyet a gödöllői Szent István Egyetemen végeztek a hatvanas évek végén.

Ennek során a zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványi anyag tartalmának a szintjét mérték. A vizsgálatot megismételték a kilencvenes évek elején is. Az eredmények alapján kiderült, hogy sárgarépa vitamintartalma 40, a borsóé több mint 50, a káposztáé 95 százalékkal csökkent. A búza, az árpa és a kukorica ásványianyag-tartalma 60-80 százalékkal mérséklődött. A felmért időszakban kezdődött ráadásul a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék folyamatos nemesítése, hogy minél tetszetősebb árukat termelhessenek. Hiszen a vásárlók mindenütt a hibátlan formájú, szép termékeket keresik, még akkor is, ha ezeknek a “mesterségesen felpumpált” növényeknek jelentősen kevesebb a vitamintartalmuk.

Ráadásul manapság, amikor a szupermarketek polcain túlnyomórészt külföldi áruk találhatóak, egy átlagvásárló számára ellenőrizhetetlen, hogy a kínai hagyma, a görög eper, vagy éppen a holland paprika rendelkezik-e bármiféle vitamin tartalommal.

Hogyan válasszunk?

Legfrissebb felmérések szerint a vitamin- és táplálék kiegészítők hazai fogyasztása az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt. A Magyarországon regisztrált étrend-kiegészítők száma meghaladja az ötezret. Mégis kevesen tudják, hogy ezen készítmények forgalomba hozatalához nem szükséges hatósági engedély, mindössze néhány termékadatot kell regisztrálnia a forgalmazónak. Ráadásul ezek a készítmények nem mindig tartalmaznak tájékoztatót, így sok esetben hiányozhat az iránymutatás arra vonatkozóan, hogy milyen a biztonságos adagolás, milyen esetleges mellékhatások várhatók, milyen készítményekkel nem szedhető együtt a hatóanyagok közötti esetlegesen előforduló kölcsönhatások miatt.

A világhálón forgalmazott, ismeretlen gyártók szereinél pedig sokszor még a termék pontos összetételét is homály fedheti. Nagy Gabriella azt tanácsolja, hogy próbáljuk természetes alapú anyagokból pótolni a hiányzó vitaminokat, mert a szintetikus anyagok csak részlegesen tudnak felszívódni. A választott terméknek legyen természetes zöldség-gyümölcs íze, és természetes illata. Ajánlott például bio zöldség őrleményt venni, amit húszféle zöldségből válogattak össze, ráadásul nagyon finom is.

Megoldás a nők kezében

A család egészségének megőrzésében a nőknek van a legnagyobb szerepük. Általában a nők mennek bevásárolni, a nők alakítják ki az étkezési szokásokat, ezért fontos, hogy minél tudatosabban válasszunk a polcok árukészletéből. A szakértő tanácsa alapján így az a legjobb, ha kerüljük a hipermarketeket, és az olcsó, de ellenőrizhetetlen forrású élelmiszerek használatát. Válasszunk jó minőségű, ismert forrásból származó táplálékot a családunk számára, együnk minél több biogazdálkodásból kikerült zöldséget és gyümölcsöt.

Most nyáron termesszünk együtt a gyerekekkel saját zöldséget a kertben, hadd érezzék az igazi ízeket. Ha nincs kertünk, megteszi az erkély, vagy egy balkonláda is. A lényeg, hogy a gyerekek érezzék a saját termesztésű paradicsom, paprika, vagy retek zamatát, és rászokjanak a “természetes vitaminokra”. És ha minderre figyeltünk, akkor az étrend-kiegészítők is egészségünk megtartását szolgálják majd.