Gyerek

Káromkodik a gyerek? Mutatjuk, mi segít, és mi teljesen felesleges!

Hiába tudod, hogy ezzel előbb-utóbb mindegyik gyerek megpróbálkozik, amikor nálatok kerül terítékre, rendkívül zavaró lehet. Segítünk, hogy gyorsabban túl legyetek rajta!
2021. Augusztus 17.
Káromkodik a gyerek? Mutatjuk, mi segít, és mi teljesen felesleges! (Fotó: Getty Images)

Ember legyen a talpán, akinek nem csúszik ki néha a száján egy-egy csúnya szó. Nem várt helyzetekben vagy olyan szituációkban, mint amilyen például a vezetés mindannyiunkkal megesik a káromkodás, ha viszont egy gyerek használ trágár szavakat, az egészen mellbevágja a felnőtteket. Az aggályokat természetesen értjük, ahhoz azonban, hogy sikerrel ints búcsút a csúnya beszédnek, az egyik leglényegesebb szabály, hogy ne csinálj a bolhából elefántot.

Az első gondolatok, amik azután cikáznak a felnőttek fejében, hogy káromkodni hallották a gyereküket, többnyire a “Hát ezt mégis hol tanulta?”, “Mi lesz, ha rászokik?” vagy “Csak nehogy mások előtt is csinálja!” A kezdeti sokk után jön a nagy kérdés, hogy vajon miként lehet csírájában elfojtani a bajt és még azelőtt megállítani a csúnya beszédet, hogy mindennapossá válna.

Hiába tűnik első hallásra nehéznek, a lényeg, hogy ne ess pánikba! Akár tetszik, akár nem, manapság már úton-útfélen hallanak trágár szavakat a gyerekek is, és ritka, ha nem kapnak kedvet ahhoz, hogy ők is ízlelgessék az arcpirító kifejezéseket. Higgadtsággal, türelemmel és szép szóval – ha nem is egyik napról a másikra – győzedelmeskedhetsz a káromkodás felett!

Ami hasznos

1) Beszéljétek meg!

Keress olyan pillanatot, amikor nyugodtan lehet beszélgetni a gyerekkel, és mondd el neki őszintén, hogy mennyire zavar az új szokása. Mondd el neki, hogy nem szép dolog így beszélni, s hogy akár meg is bánthat másokat, ha továbbra is lelkesen használja a trágár szavakat. Elmondhatod, hogy olykor nektek, felnőtteknek is kiszalad a szátokon egy-egy káromkodás, ami szintén nem túl szép dolog és próbáltok odafigyelni arra, hogy ne essen meg túl gyakran. Lehet, hogy az ilyen típusú beszélgetésre nem lesz elég egyszer sort keríteni, ez azonban ne tántorítson el a céltól!

2) Próbálj elhatárolódni

Előfordul, hogy a gyerekek azért szoknak rá a káromkodásra, mert kíváncsiak arra, hogy miként reagálsz. Ha azt látják, hogy a csúnya beszéd olaj a tűzre, valószínűleg nem fognak felhagyni vele, sőt nagy eséllyel a többi családtagnál is kísérletezni fognak ezzel. Akármilyen nehéz is megállni, próbáld elengedni a füled mellett a trágár beszédet, vagy legalábbis visszafogottan reagálj rá. Ha azt látják, hogy nincs különösebb “varázsereje” a ronda beszédnek, egy idő után elveszítik iránta az érdeklődésüket. Ez azért is ideális stratégia, mert sok gyerek figyelemfelkeltés céljából kap rá a trágár beszédre, ám ha azt látja, hogy hidegen hagynak ezek a szavak, az ő érdeklődése is alábbhagy.

3) Fókuszálj a megoldásra 

Az elhatárolódás a megelőzés és a probléma megoldása szempontjából is jó taktika: ha teljes mértékben nem is óvhatod meg a gyerekeket attól, hogy csúnya szavakat halljanak jártukban-keltükben, azt valamelyest szűrheted, hogy mennyit tévézzenek és mit nézzenek. Ha a környezetetekben van olyan felnőtt, aki gyakran káromkodik – ha olyan viszonyban vagytok – próbálj hatni rá, hogy legalább a gyerek előtt igyekezzen visszafogni magát!

Ami nem segít

1) Ha kijössz a sodrodból

Megértjük, ha elragadnak az érzelmeid, amikor csúnya beszédet hallasz a gyerek szájából – ezt tényleg minden szülő szeretné megúszni, ám csak keveseknek adatik meg. Az alapos szidalmazás és kiabálás (amit az indulatok hevében akár újabb káromkodás tarkíthat!) nem vezet semmire. Az esetek nagy részében a gyerekek nincsenek tisztában az általuk használt csúnya szavak jelentésével, csak azért ismételgetik azokat, mert másoktól hallották vagy mert “megtetszettek” nekik. Ilyenkor is sokkal célravezetőbb a higgadt megbeszélés, mint a dühös fejmosás.

2) Ha megbünteted

Sokaknál automatikus berögződés, hogy ha a gyerek rosszat csinál, akkor azért büntetés jár. A káromkodás nem tartozik ugyan a jócselekedetek közé, a büntetés mégsem tartozik a hatásos ellenszerek közé. Lehet, hogy többször neki kell futnunk, ha azonban elég kitartóan magyarázzuk a gyereknek, hogy nem helyes, amit csinál, meg fogja érteni, és idővel a trágár szavak vonzereje is csillapodni fog.

3) Ha szégyenkezel

Nyilván senki nem büszke arra, ha a gyereke rákap a csúnya szavakra, szégyenkezni azonban teljesen felesleges. Azért, mert a gyerek káromkodik, senki nem fogja azt gondolni, hogy otthon mindenki így kommunikál mindenkivel – ezen a gyerekek (és velük együtt a szülők) többségének egyszerűen át kell esni, ne izgulj, nem fog örökké tartani!