Gyerek

Jelek, hogy a gyereknek OCD-je van

Az OCD egy kényszerbetegség, amely a gyermekek körében 4-5 százalékra tehető. Mi áll a zavar kialakulása mögött és milyen jelei vannak?
2022. Március 29.
Jelek, hogy a gyereknek OCD-je van (fotó: Getty Images)

Az OCD (obszesszív-kompulzív zavar) egy kényszerbetegség, amely a negyedik leggyakoribb pszichiátriai zavar a felnőttek körében. Gyerekeknél 4-5 százalékos az előfordulása.

Milyen életkorban jelentkezik az OCD?

Az első tünetek valamikor 7-12 éves kor között jelentkeznek, fiúknál kétszer gyakoribb, mint lányoknál.

A kényszerbetegség kialakulásában szerepet játszanak genetikai tényezők, de környezeti hatások is, például születés előtti és körüli komplikációk, fertőzések, súlyosabb negatív életesemények.

Mit jelent az OCD? Milyen jeleni vannak?

Az OCD esetében beszélhetünk kényszergondolatokról illetve kényszercselekvésekről.

Kényszergondolatok alatt értjük az aggodalmakat, képeket vagy késztetéseket, amelyek szorongást okoznak. Általában ezt megpróbálják elnyomni vagy valamilyen cselekvéssel semlegesíteni.Létezhet agresszív kényszergondolat is, amikor a személy attól tart, hogy kárt tesz valakiben vagy saját magában. Vannak, akik megbetegedéstől, kórokozók által kiváltott betegségektől tartanak, míg mások számára elviselhetetlen az aszimmetria, megint mások kényszeres gyűjtögetők.A kényszercselekvések olyan ismétlődő aktivitások vagy rituálék, melyek abból a célból jönnek létre, hogy enyhítsék a kényszergondolatokból származó szorongást. Tipikus kényszercselekedet a szertartásos kézmosás, tisztálkodás, ellenőrzése a tűzhelynek, záraknak vagy meghatározott számú rituálé ismétlése, pl. számolás, felhalmozás, rendezgetés.A kényszerbetegség diagnosztizálásához nélkülözhetetlen, járóbeteg szakambulancián történik, beszélgetéssel, rajzzal, közös játékkal.

OCD gyanúja kapcsán a ki kell zárni egyéb mentális betegségeket, a hangulati zavarokat (pl. depressziós, szkizofrénia, anorexia nervosa, autizmus spektrum zavar, Tourette-szindróma).Fontos ugyanakkor szem előtt tartani azt is, hogy egy időpillanatban több mentális zavar diagnosztikai kritériumai is teljesülhetnek egyazon beteg esetében – ezt komorbiditásnak nevezzük. A kényszerbetegséggel leggyakrabban komorbid kórképek – azaz több mentális zavar egyidejű jelentkezése – gyermek- és serdülőkorba, pl. a tik zavarok, a szorongásos- és hangulatzavarok, illetve az ADHD.Az OCD kezelésében gyógyszeres és nem – gyógyszeres beavatkozások egyaránt szóba jöhetnek. A kényszerbetegségek kapcsán segíteni tud a kognitív viselkedésterápia és a családterápia is.(Cikk forrása: gyogyhirek.hu)