Gyerek

Iskolaérettség: megszavazták a hosszabbítást

Az országgyűlés január 31-ig meghosszabbította a tankötelezettség alóli felmentési kérelem beadási határidejét.
2019. December 11.
Iskolaérettség: megszavazták a hosszabbítást (fotó: iStock)

Megszavazták a beiskolázással kapcsolatos halasztást, így két hetet nyertek a szülők –  írja az eduline.hu.

Átmeneti jelleggel január 15-ről január 31-re módosult az iskolahalasztási kérelmek benyújtásának határideje. Így azok a szülők, akik nem szeretnék, hogy jövőre iskolába menjen hatéves gyermekük, január végéig nyújthatják be az Oktatási Hivatalhoz a kérelmet.

Mint ismert azoknak a gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, szeptembertől iskolába kell menniük. Az eddigi gyakorlattól eltérően többé nem a szülők és az óvodapedagógus dönt a halasztásról, hanem kérelmet kell benyújtaniuk a szülőknek az Oktatási Hivatalhoz. A hivatal a szülő indoklása és a csatolt dokumentumok alapján dönt, de a helyi pedagógiai szakszolgálatok segítségét is kérheti.

Ha a szakértői bizottság 2020. január 15-e előtt kiállított véleménye azt tartalmazza, hogy a hatéves gyermek további egy évig maradhat az óvodában, akkor nincs szükség arra, hogy a szülő kérelmezze ezt az Oktatási Hivatalnál. Ebben az esetben a gyermek automatikusan további egy évig óvodai nevelésben vehet részt – írja az Oktatási Hivatal.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: eduline.hu