Gyerek

Influenza: mikor mehet újra közösségbe a gyerek?

Itt az influenza, megfázás szezonja, és bár természetes, hogy a beteg gyerek otthon marad, de mikor mehet újra óvodába, iskolába? Elég megvárni a láztalan napokat, vagy azt, ha már nem köhög a kicsi? Mit javasol a gyerekorvos?
2019. Január 27.
Mikor mehet újra közösségbe a beteg gyerek?

Köhögés, torokfájás, láz és orrfolyás – minden szülő jól ismeri ezeket a tüneteket, hiszen a téli hónapokban egyik légúti betegségből a másikba esnek a gyerekek, ráadásul az óvodákban, iskolákban az influenza is könnyebben terjed. Az – reméljük – természetes, hogy a lázas, komoly köhögéssel küzdő, bágyadt, étvágytalan gyereket, akinek annyira be van dugulva az orra, hogy aludni sem tud miatta, otthon kell tartani, hiszen nemcsak másokat fertőzhet meg, de a többiektől olyan mikrobákat szedhet össze, amelyek felülfertőződést okoznak, és megnehezítik a gyógyulást, esetleg komolyabb szövődményekkel is együtt járnak. 

A legtöbb óvodában, iskolában szigorú szabályokhoz, egészséges igazoláshoz kötik, hogy egy-egy betegség után mikor térhet vissza a közösségbe a gyerek. Ezt a házi gyermekorvos állítja ki. Nemcsak az igazolásért érdemes azonban elvinni a gyereket az orvoshoz! A szakember állapítja meg, hogy mi a baja a kicsinek, esetleg gyógyszert is felír, tanácsokkal látja el a szülőt. 

Meddig fertőz?

Általában észrevehető, hogy mikor beteg valaki, hiszen ezt a tünetek jelzik. Azonban a legtöbb fertőző betegség esetében létezik úgynevezett lappangási idő, vagyis, amikor már a szervezet hordozza a kórokozót, és azt tovább is tudjuk adni másoknak, ám a tünetek még nem jelentkeztek. Ez az influenza (és a hozzá hasonló felső légúti fertőzések) esetében 2-3 nap lehet. A fertőzőképesség csúcspontját általában a tünetek jelentkezése utáni harmadik, negyedik napon éri el a betegség. Az influenza általában egy hétig fertőz, de gyerekek esetében ez az időtartam hosszabb is lehet. 

Előfordulhat azonban, hogy valaki anélkül hordozza a fertőzést (és tovább is tudja adni azt), hogy nála tünetek jelentkeznének. Ez az influenzások nagyjából egyharmadára lehet igaz. 

Mikor mehet újra közösségbe a gyerek?

“Általános irányelv, minden fertőzö betegségnél, hogy már ne fertőzzön. Az influenza esetében ez nagyjából egy hét. Ha tünetmentes a gyerek, vagyis nincs láza, nem érzi magát rosszul, nincs sűrű váladék az orrában stb.,általában mehet közösségbe” – mondja dr. Neumann Rita házi gyermekorvos. “Emellett viszont fontos szempont, hogy mennyire gyengült le a beteg. A gyermekközösségek egyébként is komolyabb infekciós környezetnek számítanak, így a legyengült szervezet könnyebben felülfertőződik. Ezért, ha lehetséges, a tünetmentesség után is érdemes néhány napot még otthon maradni, pihenni, erősödni.”

Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos tünetek, például a köhögés vagy az orrdugulás hosszú ideig, akár hetekig is megmaradhat.

Ez is érdekelhet: