Gyerek

Így változik a gyerekek hangja serdülőkorban

A serdülőkorban bekövetkező látható fizikai változások mellett a gyerekek hangjai is egészen más lehet.
2022. Január 18.
Így változik a gyerekek hangja serdülőkorban (Fotó: Getty Images)

Pubertáskorban a gége nagyobb és vastagabb lesz, ami a fiúknál és a lányoknál egyaránt előfordul, azonban a fiúknál szembetűnőbb a változás. A lányok hangja csak néhány tónust mélyül, alig észrevehetően változik, a fiúk hangja azonban sokkal mélyebb lesz.

Miért történik a változás?

A hangunk létrehozásában a torokban elhelyezkedő gége játssza a főszerepet. A gégén két izom, a két hangszál húzódik át, mint egy gumiszalag – írja a Kids Health. Amikor beszélünk, a levegő kiáramlik a tüdőből, és rezgésbe hozza a hangszálakat, létrehozva a hangunkat. A kibocsátott hang magasságát az szabályozza, hogy a hangszálak milyen szorosan húzódnak össze, amikor a tüdőből érkező levegő eléri ezeket.

Mielőtt egy fiú serdülőkorba érne, a gégéje még elég kicsi, és a hangszálai is kicsik és vékonyak. Ezért magasabb a hangja, mint egy felnőtté. De ahogy átmegy a pubertáson, a gégéje megnő, a hangszálai pedig hosszabbak és vastagabbak lesznek. Emellett az arc csontjai is növekedni kezdenek. Az orrmelléküregekben, az orrban és a torok hátsó részében elhelyezkedő üregek megnőnek, így több tere lesz a hangnak a rezonanciához.

A gége változásai a fiúknál a pubertáskor alatti tesztoszteronszint növekedésével kapcsolatosak – írja a verywellfamily.com portál. A tesztoszteronszint növekedése okozza a gégeporc és a hangszálak meghosszabbodását, valamint a hangszálak megvastagodását.

Amikor a hang változni kezd, a gyermek mutál, a hangja krákogó, rekedtes lehet. Ez a folyamat azonban csak néhány hónapig tart, és amikor a gége növekedése befejeződik, már nem ad ki kiszámíthatatlan rekedtes hangot.

A pubertás előrehaladtával a test is alkalmazkodik a gége új méretéhez, ezért a rekedtség mértéke csökken. Ezután az új, mélyebb hang sokkal stabilabb és könnyebben irányítható lesz.

Amikor a gége nagyobb lesz, a torkon belül más szögben dől, és egy része kilóg a nyak elülső részén. Ezt nevezik ádámcsutkának. A lányoknál is megnő a gége, de kevésbé, mint a fiúknál, ezért nekik nincs jelentősebb méretű ádámcsutkájuk.

Mikor változik a fiúk hangja?

A fiúk hangja általában 11-14,5 éves koruk között kezd megváltozni, közvetlenül a nagyobb növekedési ugrás után. De ez egyénenként eltérő lehet, és van, akinél korábban, illetve van, akinél később tapasztalható. Egyes fiúk hangja fokozatosan változik, míg másoknál ez gyorsabban történik.