Gyerek

Így tanulnak meg a gyerekek hatékonyan reagálni az érzésekre

Hogyan tehetjük képessé arra a gyerekeket, hogy jól reagáljanak saját és mások érzéseire?
2020. December 11.
Így tanulnak meg a gyerekek hatékonyan reagálni az érzésekre (Fotó: Getty Images)

Az “érzelemszocializáció” leírja, hogyan tanulnak a gyerekek az érzésekről. Dr. Nancy Eisenberg, az Arizonai Állami Egyetem (Arizona State University) pszichológusa azt tanulmányozza, hogyan értik meg a gyerekek az érzelmeiket, és hogyan tanulják meg, mikor és milyen módon fejezzék ki azokat. A kutató három kulcsfontosságú hatását találta ennek.

Először a gyerekek azt látják, hogyan kezelik a szülők a saját érzelmeiket. A gyerekek nagyon jó megfigyelők, és látják, mely érzelmeket támogatják, vagy éppen nem támogatják otthon, hogyan reagálnak a felnőttek, egy szomorú vagy egy boldog hírre. De látják azt is, amikor a szülők ki akarnak térni az érzelmeik elől, például azért, mert zavarban vannak tőle, vagy azért, mert szégyellik azokat.

A következő, hogy a gyerekek megismerik az érzelmeket azáltal, hogy látják, szüleik hogyan reagálnak az ő hangulatukra, hisztijükre. A szülők jóváhagyására várnak, és megjegyzik az üzeneteiket. Ha a szülő azt mondja, hogy “Hagyd abba a sírást! A nagyfiúk nem sírnak!” a gyermek hamarosan megtanulja, hogy ez nem elfogadható, és az érzéseket el kell fojtani. Vagy ha a gyermek éppen bosszankodik, és azt hallja, hogy “Hagyd, nem kell aggódnod!”, arra juthat, hogy az aggodalmai nem számítanak. Természetesen a szülők ezt nem így értik, csak meg akarják nyugtatni, de a gyermek nem feltétlenül ezt hallja ki belőle.

Harmadszor, a gyerekek a beszélgetéseken keresztül ismerkednek meg az érzésekkel – valószínűleg ez a leggazdagabb, mégis a legritkább út az érzelmek megismeréséhez. A gyerekekkel általában nem érzelmekről beszélgetünk, pedig ez segítheti őket abban, hogy hatékony válaszokat fejlesszenek ki saját és mások érzéseire.

Ez a három csatorna mind attól függ, a szülők maguk hogyan értik meg az érzéseket, ezt a szülőknek is meg kell tanulniuk. Ezeket a készségeket együttesen “érzelmi edzésnek” lehet nevezni, a kifejezést John Gottman, számos családpszichológiáról szóló könyv szerzője találta ki. Az érzelmi edzés folyamata során a szülők hatékonyan megtanítják gyermekeiket az érzelmek felismerésére, és az azokra való reagálásra. Ez öt lépésből áll:

  1. A szülő megtanulja hatékonyan szabályozni a saját érzelmeit.
  2. Segít a gyermeknek felismerni és felcímkézni az érzelmeket.
  3. Meghallgatja és érvényesíti a gyermek érzelmeit.
  4. Segít a gyermekének megoldást találni az érzelmi kihívásokra.
  5. Ha szükséges, határokat állít fel.

Ezek a készségek együttesen segítenek abban, hogy beszélgetéseken keresztül a szülő tanítani tudja a gyermekét, és segítsen neki, hogyan legyen ellenállóbb a számára ijesztő világban.

Forrás: psychologytoday.com