Gyerek

Így óvd meg a gyermeked a zaklatástól

Kényes téma a szexuális zaklatás, de mint oly sokszor, itt is a megelőzés lehet a legjobb taktika. Összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot.
2016. Június 15.

Az USA-ban háromból egy nőt tizenhat éves koráig valamilyen szintű szexuális zaklatás már ért. Azzal kapcsolatban viszont, hogy Magyarországon mekkora lehet a szexuális zaklatások pontos száma a gyermekek körében, szinte lehetetlen találni.

Az esetek jelentős többségében a zaklatáson átesettek nem is vallják be a történteket, és gyakran azt is nehéz eldönteni, hogy minősülhet molesztálásnak, vagy csak egy durvább poénnak. A prevenciót nem lehet elég korán elkezdeni, pár egyszerű irányelvet követve pedig otthon is rengeteget segíthetünk, hogy megelőzzük a bajt.

Ez a szeméremajkad!

Fontos, hogy saját, vagy a társadalom által támasztott erkölcsi normák mellett is ismerjék meg gyermekeink saját testüket, tudják a pontos kifejezéseket. Laura Palumbo, az Amerikai Szexuális Erőszak Kutatóközpont prevenciós munkatársának véleménye szerint bármennyire furcsa is lehet kezdetben – főként családi körben – nevén kell nevezni a dolgokat.

Állj!

Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy a tilos, állj, vagy hagyd abba kifejezések minden helyzetben, mindenkire nézve kötelezően betartandó és határozott utasítások. Csak úgy mint a játék, vagy egy birkózás, csikizés esetén, ha az egyik fél határozottan megálljt parancsol, azt tiszteletben kell tartani.

Puszi, pacsi, vagy ölelés?

Lucy Emerson, az amerikai Sex Education Forum intézményének egyik munkatársa úgy gondolja, hogy a gyermekeket korántsem szerencsés kötelezni, hogy illendőségből adjanak puszit olyan valakinek, akinek nem akarnak. A testük a sajátjuk, ha egy olyan rokonnak kell viszlátpuszit adniuk, akiknek nem szeretnének, azt döntsék el saját maguk.

Ne legyenek titkok!

Családon belül az egyik legfontosabb, hogy ne titkolózzunk egymás előtt. Meglephetjük szeretteinket, de maradjunk mindig őszinték és legyünk családtagjaink felé akkora bizalommal, hogy elmondunk egymás közt mindent.

Kapcsolódó cikkeink gyermekzaklatás témában:

Védd meg a gyerekedet a molesztálástól!

Minden 5. gyerek szexuális zaklatás áldozata lesz. Így tehetsz ellene!

Ne fordítsd el a fejed!