Gyerek

Így nevelhetsz optimistább gyereket

Könnyű a világban zajló negatív dolgokra összpontosítani, és arra, szülőként mi mindenért kell aggódni.
2020. Április 14.
Így nevelhetsz optimistább gyereket (Fotó: Getty Images)

Érthető, ha nem érzed magad mindig úgy, mintha minden nap képes lennél boldog arcot vágni, és a gyermekeidnek azt mutatni, legyenek optimisták a jövőt illetően.

De ne add fel! A következő módszerek segíthetnek abban, hogy a gyermekednek megtaníthasd, hogy nézze az élet napos oldalát.

Helyezd perspektívába a híreket

Amikor a világban valamilyen tragédia történik, minden alkalommal újraéljük azt, amint bekapcsoljuk a TV-t, a közösségi médiát, vagy egy szenzációhajhász címet látunk egy újságon. A felnőttek tudják, hogy a média milyen módszerekkel igyekszik vonzani a szemeket és a kattintásokat, de a gyerekek nem feltétlenül ismerik azt, milyen kapcsolat van az egyes források, a hirdetők és a közönség között.

Azzal, hogyan reagálsz a hírekre, a gyermekeid is megtanulhatják, hogy tudnak különbséget tenni ezek között, illetve hogy dolgozzák fel a különböző tartalmakat. Segíts a gyermekeidnek azzal, hogy elmagyarázod, a leghangosabb hangokkal akarják elérni a legtöbb hallgatót – éppen ezért érdemes mindig elvégezni egy saját kutatást az adott témában. Amikor a dolgokat a helyén kezeled, segítesz csökkenteni a gyermekeid félelmeit és helyreállítani bennük a reményt.

Mondd el, miért vagy hálás

Azzal, ha nem az állandó panaszkodásról szól minden, nagyon jó mintát mutathatsz a gyermekeidnek. Szánj időt arra, hogy megoszd velük azt, miért vagy hálás, és biztasd őket arra, hogy ugyanezt tegyék. Bátorítsd őket arra, hogy ki merjenek állni magukért, empatikusak legyenek másokkal, és szembe tudjanak nézni az akadályokkal. A kutatások szerint a hála kifejezése segít, hogy optimistábbak legyünk.

Küzdelem az álhírekkel

Sok gyermek van, aki nem tudja megkülönböztetni a valódi és hamis híreket egymástól az interneten. A zavar, kétely és a bizalom hiánya pedig mind olyan tényezők, amelyek az optimizmus útjába állnak. Ezért fontos, hogy a gyerekek rendelkezzenek azokkal a képességekkel, melyek segítenek megküzdeni az álhírekkel. Ebben neked kell segítened nekik, hogy tudják megkülönböztetni a valódit a hamistól.

Álljatok ki a zaklatás ellen

Tanítsd meg a gyermekeidnek, hogy ha valaki megfélemlít másokat, nem szabad mellé állni. Olyat természetesen ne tegyenek, amivel veszélyeztetnék magukat, sokat tehetnek azért, hogy támogassanak másokat. Jelenthetik, ha online zaklatást tapasztalnak, kiállhatnak az áldozatokért, vagy csak írhatnak az áldozatnak, és elmondhatják neki, hogy valaki törődik vele. Ha kiálltok az ilyen dolgok ellen, azzal azt mutatjátok, hogy hisztek benne, hogy a dolgok változnak, jobbra fordulnak.

Némítsátok le egy kicsit a zajos világot

Fogd a gyerekeidet és a párodat, és minden mást hagyjatok kívül. Ha mind együtt vagytok, semmi más nem fog hiányozni. Játszhattok társasjátékot, olvashattok mind valamit, beszélgethettek, közösen vacsorázhattok, digitális eszközök nélkül. Ezzel azt üzenheted a gyermekeidnek, hogy a családi idő mennyire fontos. A digitális világ helyesen történő kezelése és a családi idő visszaszerzése révén megmutathatod nekik, mi az, ami igazán számít.(Cikk forrása: mother.ly)